Emma Smetana si pozvala před kameru Dobrovského, který odmítl převzít cenu od Babiše. A začala kanonáda

02.06.2018 20:49

Bývalý disident a politik, který odmítl převzít Cenu Bezpečnostní rady státu od premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), Luboš Dobrovský, se rozhovořil v pořadu DVtv.cz s moderátorkou Emmou Smetana.

Emma Smetana si pozvala před kameru Dobrovského, který odmítl převzít cenu od Babiše. A začala kanonáda
Foto: screen
Popisek: Andrej Babiš před novináři v Lánech.

Dobrovský odmítl převzít od Babiše vyznamenání kvůli tomu, že spolupracoval s StB. „Neumím si představit, že bych měl toto ocenění převzít z ruky člověka, jehož si nevážím, tedy z vaší ruky. Z ruky člověka nemužného, který odmítá respektovat rozsudek, jímž je potvrzeno jeho udavačství z doby, kdy byli moji přátelé vězněni režimem, jemuž jste sloužil,“ napsal Dobrovský v dopise, jímž zdůvodňoval svůj postoj. 

Odmítnutí podle jeho slov bylo spontánním rozhodnutím. „To publikování dopisu ale nebylo spontánní. Teprve když jsem si přečetl zprávu, poté, co jsem odeslal zprávu Babišovi, tak jsem si v té zprávě přečetl, že mi byla předána cena, že jsem tam nebyl a nikdo neví proč. Tak mi nezbylo než uvést celou věc do pořádku,“ dodal Dobrovský. 

  • Celé video najdete ZDE

Následně se rozhovořil o vládě Andreje Babiše, která byla podle něj jmenována ze zlé vůle prezidenta Miloše Zemana. „Vláda je pro mě nedůvěryhodná z mého důvodu. Na osobě Andreje Babiše mně nejvíc vadí to, že on spolu s prezidentem Zemanem je velikým bojovníkem proti politice a směřuje k nahrazení politiky jako debaty mezi dvěma, nebo mnohými politickými programy, které obsahují nějaké hodnoty, a tuto politiku, která se realizuje v parlamentu především, tak on ji nahrazuje výkonem moci. A to už jsme tady měli. To dělali komunisté, to dělal komunistický režim. Já bych nerad, aby se to opakovalo,“ poznamenal dále Dobrovský. Politiku chce Babiš podle Dobrovského nahradit manažery. 

„To, co mi vadí, je, že v době, kdy mé přátele zavírali, a mě také trochu, tak on spolupracoval s StB. Jestli udával hodně, nebo málo, jestli jeho udání poškodilo, nebo ne, to je zásadní věc. Ale to já neznám. Já jen znám, že neměl dost odvahy to odmítnout,“ podotkl Dobrovský, pro nějž je věrohodný archiv Paměti národa. „Zde tyto informace o spolupráci se Státní bezpečností jsou zaznamenány. Nemám sebemenší důvod o tom pochybovat,“ dodal Dobrovský. „Proč on neříká pravdu, to já nevím,“ podotkl také Dobrovský. 

„Kdyby řekl, kdyby přiznal, že takto z nedostatku mužnosti přece jenom spolupracoval, pak bychom byli jistě schopní, ne snad mávnout nad tím rukou, ale přece jenom odpustit. Ale proč to přiznat nechce, to já nevím, to ví jenom pan Babiš,“ dodal.

Politické strany podle jeho slov zanedbaly osvětu, výchovu k odpovědnému občanství. A proč Zeman tolik Babiše podporuje? „Nevím. Já jen vidím ty důsledky. Lze předpokládat, že nejrůznější způsoby a metody, kterými pan Zeman likviduje někdejší svou politickou stranu, ČSSD, že je to tedy člověk, jehož jednání je poháněno pomstychtivostí a nenávistí k určitým konkrétním lidem, kteří podle jeho názoru jednali proti němu,“ řekl také Dobrovský. 

Ten si následně trval na tom, že Babiš ohrožuje bezpečnost státu. „Určitým způsobem, který připomíná roky 1946 až 1948, likviduje určité postavy z bezpečnostních složek a nahrazuje je jinými, u nichž předpokládá, že jsou připraveny mu sloužit lépe než ti, které z těchto míst vytlačuje,“ dodal Dobrovský a poukázal například na vytlačení ředitele GIBSu. 

Závěrem se vyjádřil k tomu, že česká společnost je nějakým zásadním způsobem hrubě rozdělená. „Proč tomu tak je, tak odpověď bych čekal od našich sociologů. Sociologové vyrábějí veřejné mínění, ale neposkytují odpověď na otázky, proč je například pan Okamura tak nenávistný k lidem jiné kultury,“ řekl také Dobrovský. Jako celoevropský trend to však nevnímá. A vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana neočekává, neboť již získal vyznamenání z rukou Václava Havla. „Ale ano, vyznamenání od Miloše Zemana bych nepřevzal,“ podotkl rázně závěrem Dobrovský. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…