Epidemie vystřelila. Kdyby ji nebrzdilo očkování, byla by to katastrofa, říká profesor Dušek

23.10.2021 12:06

Epidemie koronaviru v České republice poněkud překvapivě významně zrychluje. Za pátek přibylo přes 4200 nově covid pozitivních. Oproti minulému týdnu je to dvojnásobek. Za středu a čtvrtek přibylo přes 3 tisíce nově pozitivních. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek popsal, co nás čeká dál. Nejsou to veselé vyhlídky.

Epidemie vystřelila. Kdyby ji nebrzdilo očkování, byla by to katastrofa, říká profesor Dušek
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR, Ladislav Dušek

V rozhovoru pro deník Právo Dušek varoval, že pokud bude epidemie postupovat tak rychle jako dosud nebo ještě zrychlovat, situaci vůbec nelze označit za dobrou a bohužel může dojít i na omezování standardní nemocniční péče.  

„Nemohu to vyloučit. V některých krajích, kde je zátěž největší – Moravskoslezský, Jihomoravský, Olomoucký, Praha, Jihočeský –, je virová nálož v populaci tak velká, že dochází fakticky k volnému komunitnímu šíření vysoce nakažlivé formy viru. Nelze tedy vyloučit, že velmi silně porostou počty hospitalizací. Situace se však nedá kopírovat se situací ze začátku roku. Virus v dopadu na zdraví nesmírně brzdí očkování. Kdybychom nebyli naočkovaní aspoň tak, jak jsme, je v tuto chvíli v nemocnicích s těžkým stavem šestkrát až desetkrát víc lidí. Vidíme, že i průběh nákaz, které u seniorních pacientů nastávají po očkování, není dramaticky těžší. Očkování tomu brání, ale bohužel je stále velké množství lidí nenaočkovaných,“ zdůraznil Dušek.

Předkládat nějakou predikci je teď podle Duška poměrně obtížné. Lze ale říct, že očkování chrání naočkované seniory, protože v tuto chvíli se objevuje 43 nakažených lidí starších 65 let na 100 tisíc za týden. V ostatních věkových kategoriích je to přes 100 osob na 100 tisíc obyvatel.

Má ale obavu, že ani tato informace řadu lidí k očkování nepohne. Váhají s ním např. lidé žijící v pohraničí. Dušek doufá, že tyto občany nakonec přesvědčí jejich praktičtí lékaři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…