Erik Best drsně seknul Sobotku: Osobnost zla...

17.12.2015 12:47

K jedné z nejvýraznějších záporných postav slavné filmové ságy Hvězdné války Darthu Vaderovi přirovnal novinář Erik Best přítele premiéra Bohuslava Sobotky, právníka Radka Pokorného. Přímo v titulku svého komentáře ho označil za ,,Osobnost zla roku 2015".

Erik Best drsně seknul Sobotku: Osobnost zla...
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

„Pokud český byznys a politika letos měly svého Dartha Vadera, byl jím právník Radek Pokorný,“ píše Best dnes na svém serveru fsfinalword.cz.

Podle něj měl Pokorný na Temné straně Síly sice vážnou konkurenci v podobě Andreje Babiše, Zdeňka Bakaly, Petra Kellnera, Bohuslava Sobotky, Miloše Zemana a několika dalších, nikdo prý ale nesymbolizuje zákulisní zneužívání moci lépe.

Celý text je ZDE

Řídí předsedu vlády, a přitom je jen pod minimálním dohledem veřejnosti

Jeho příčinou je prý Pokorného postavení premiérova nejlepšího přítele a „ozubeného kolečka v mechanismu nejsilnější vládní strany a lobbisty se všudypřítomnými soukromými a politickými zájmy“.

Pokorný podle Besta v podstatě řídí předsedu vlády, ovšem pracuje jen pod minimálním dohledem veřejnosti.

„Nejhorší však je, že na svou stranu získal řadu institucí, které mu pomáhají jeho zlé skutky zakrývat a ospravedlňovat. Patří mezi ně Strakova akademie, Agrární komora, Bison & Rose, ČEZ, vydavatelství Economia, EY, Hospodářská komora, Komora administrátorů veřejných zakázek, Rozhodčí soud, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Weinhold Legal a samozřejmě sama ČSSD,“ dodal Erik Best.

Své dnešní zamyšlení uzavřel opět parafrází na Hvězdné války: „Ať síla zlomit tento řetězec provází v roce 2016 všechny zúčastněné.“

Pokorný i Sobotka jsou spojováni s podivnou privatizací OKD

Podle zpráv z médií jsou Sobotka a Pokorný přáteli již více než 20 let. Oba jsou spojováni s pro stát nápadně nevýhodnou privatizací státního podílu v OKD. Sobotka, který byl tehdy ministrem financí, ale jakékoliv pochybení odmítá s tím, že vše proběhlo v souladu se zákony.

Na Pokorného poprvé veřejně zaútočil jihomoravský sociálnědemokratický hejtman Michal Hašek, když v době tzv. lánského puče v rozhovoru pro Českou televizi uvedl: „Nyní půjde o to, jestli ČSSD bude autonomní stranou, nebo slabým článkem budoucí vlády, kde si bude někdo, třeba pan Babiš, vodit premiéra na provázku… Nevím, zkuste se zeptat pana doktora Pokorného. Třeba o tom ví víc,“ řekl tehdy Hašek.

Podle části sociálních demokratů se vliv Pokorného přeceňuje, jiní v něm kvůli jeho pracovním vazbám na kapitány zdejšího byznysu vidí nového hybatele všeho dění v Česku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

11:29 Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

Ruské jednotky zaútočily v noci na pátek na pohraniční město Vovčansk, vzdálené od Charkova necelých…