Erik Best radí Babišovi: S tou „transparentní“ neziskovou byste měl udělat toto...

20.12.2018 16:57

Střet zájmů Andreje Babiše, který uznal i Evropský parlament, vzbudil pozornost novináře Erika Besta, a ten se ve svém Posledním slově zaměřil na Babiše a jeho vztah k Transparency International. Podle něj Transparency International pracuje s fakty, a čím dříve si to Andrej Babiš uvědomí, tím dříve prý bude možné nalézt konstruktivní řešení.

Erik Best radí Babišovi: S tou „transparentní“ neziskovou byste měl udělat toto...
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Erik Best v pořadu Hydepark ČT

David Ondráčka z Transparency International o Babišovi v listopadovém interview pro iDnes řekl: „Na základě našich zjištění uvádíme, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů, neboť je stále ovládající osobou Agrofertu, díky tomu, jak vytvořil své dva svěřenecké fondy a nezbavil se tak své rozhodující role. Dnes je Agrofert největší čerpatel zemědělských dotací a jeden z největší čerpatelů evropských fondů vůbec a pokud se potvrdí naše tvrzení, tak by mu mělo být čerpání peněz znemožněno.“ Andrej Babiš na obvinění ze střetu zájmů reagoval tím, že odstoupil z Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy, i když v minulosti opakovaně uvedl, že ve střetu zájmů není, protože vložil holding Agrofert do svěřenských fondů. Opoziční politiky tím však nepřesvědčil.

Interview ZDE

Anketa

Důvěřujete Janu Hamáčkovi?

4%
96%
hlasovalo: 12944 lidí
„Když někdo útočí na Babiše, ten vrací úder dvakrát tak silně. Dokud šlo hodnocení ČR v indexu korupce Transparency International nahoru, rád si tuto zásluhu přisvojoval. Když začalo klesat, rozzuřil se a prohlásil, že to nemá s jeho nástupem do politiky nic společného,“ píše Erik Best ve svém dnešním Posledním slově.

A když Transparency International začalo mapovat jeho konflikt zájmů, vrhl prý stín pochyb na jejich motivaci a financování. Když David Ondráčka z této organizace ukázal, že Babiš je stále majitelem Agrofertu, obvinil ho podle Besta premiér ze lži a z politikaření. „Co přijde dál, návštěva z finančáku?“ táže se novinář. Aby k tomu nedošlo, musí si podle něj prý Babiš uvědomit, že na rozdíl od opozice a jejích médií, které si s ním opravdu neberou servítky, Transparency International pracuje s fakty. Hledá je, prezentuje, vysvětluje a nabízí řešení. Čím dříve to Babiš akceptuje, tím dříve údajně pozve Ondráčku na pohovor, jak nejlépe konstruktivně vyřešit jeho střet zájmů. „Útok na Transparency International fakta nezmění,“ zakončuje Best své poslední slovo.

Celé Poslední slovo ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…