Estonsko cvičí tisíce dobrovolných vojáků. Obává se ruského vpádu

03.10.2014 12:40

V estonských lesích se cvičí tisíce bojovníků na případnou válku s Ruskem, napsal v pátek v reportáži z této pobaltské země americký list The Wall Street Journal. Není to pravidelná estonská armáda, ale sbory dobrovolníků. Jejich počet překročil 14.000 mužů, což je téměř čtyřnásobek stavu pravidelné estonské armády.

Estonsko cvičí tisíce dobrovolných vojáků. Obává se ruského vpádu
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

K válce proti Rusku, které anektovalo ukrajinský Krym a vyzbrojuje východoukrajinské separatisty, se estonské dobrovolnické sbory připravují se vší vážností, píše americký list. Jejich výcvik je zcela legální a neodporuje estonským zákonům. Dobrovolnické prapory podléhají rozkazům estonského ministerstva obrany.

Rusko může na Estonsko zaútočit stejně jako v případě Ukrajiny

V lesích na okraji hlavního města Tallinnu se cvičí dobrovolníci pro velitelské funkce, ale i ženisté nebo zdravotníci. Estonci se bojí, že Rusko může proti jejich zemi zaútočit stejně, jako se to stalo v případě Ukrajiny. V Estonsku žije silná ruská menšina, která tvoří asi čtvrtinu obyvatelstva tohoto pobaltského státu.

O bezpečnost Estonska a dalších pobaltských zemí NATO má obavy i Brusel a Washington. Spojené státy už v dubnu jako gesto na podporu spojenců v NATO po ruské anexi Krymu vyslaly do Polska a tří pobaltských států přibližně šest stovek výsadkářů. Ty nyní střídá brigádní skupina neoficiálně zvaná Ironhorse (Železný kůň) z 1. jízdní divize, čítající asi 700 vojáků s dvacítkou tanků M1 Abrams, bojovými vozidly pěchoty Bradley a obrněnými transportéry Stryker.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…