Etnické čištění Kosova pokračuje? Srbská rodina se chtěla vrátit, přes noc jí spálili nový dům

13.07.2023 15:48 | Komentář

Dovedete si představit, že vám soused zapálí rodinný dům, protože vás ve své blízkosti nechce? Přesně to se stalo na severozápadě Kosova, kam se plánovala vrátit před lety vyhnaná srbská rodina. Albánským extremistům se to ale nelíbilo a rozhodli se jednat. Ohněm na cizím majetku. Jde o další podobný případ, který nyní odsoudil i tamní americký velvyslanec.

Etnické čištění Kosova pokračuje? Srbská rodina se chtěla vrátit, přes noc jí spálili nový dům
Foto: Facebook M. Djurdjevic
Popisek: Ničení křesťanských chrámů v Kosovu ze strany albánských teroristů

Srbská rodina Jozićových se v těchto dnech měla vrátit do nového domu na svůj pozemek nedaleko města Istog na severozápadě Kosova. Jde o rodinu, která byla za války vyhnána albánskými teroristy a veškeré majetky na jejich pozemku zdemolovány. 

Anketa

Jste pro přijetí Istanbulské úmluvy?

1%
98%
hlasovalo: 21472 lidí

Za pomoci UNHCR (Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, pozn.red.) si postavili nový dům, od kterého minulý pátek převzali klíče. Stěhování nic nebránilo. Jenže za pouhé dva dny čekal rodinu Svetislava Joziće smutný obrázek. Úplně nový dům byl o víkendu zapálen a výrazně poničen tak, že není obyvatelný.

Podle Úřadu pro Kosovo a Metohiji při srbské vládě v Bělehradu ukazuje vypálení domu navrátilců neochotu kosovsko-albánské moci v Prištině vytvářet podmínky pro mírové soužití obou národů, přičemž varují, že podobné incidenty jsou na Kosovu častým jevem.

„Srbský lid na Kosovu čelí jasně organizovaným snahám extremistů co nejvíce ztížit návrat vysídlených osob nebo mu zcela zabránit a tato praxe je nejrozšířenější v Metohiji, kde byli Srbové nejvíce nuceni opouštět své domovy. Mezinárodní společenství, stejně tak odpovědná strana na Kosovu, je povinné konečně vyvinout vážnější úsilí k zastavení brutální kampaně mající za cíl zabránit vysídleným rodinám v návratu do jejich domovů,“ uvedl srbský úřad.

Mlčení a absence rozhodné reakce by mohlo vést ke smíření se s následky tragických etnických čistek a podpoře šovinistické politické koncepce, která v moderní době a na půdě moderní Evropy nesmí mít místo,“ dodal Úřad pro Kosovo a Metohiji.

Den na to přišla reakce Spojených států amerických. „Tento dům v Istogu utrpěl zločinný žhářský útok. Se svolením rodiny, která měla v plánu se vrátit na svůj pozemek, jsem se na dům přijel podívat. Odsuzuji tento žhářský útok a snahu zastrašit rodinu, aby využila využila svého práva vrátit se do vlastního domova,“ uvedl na Twitteru americký velvyslanec v Prištině Jeff Hovenier na videu, které bylo natočeno přímo ve vypáleném domě.

Odsuzující prohlášení amerického diplomata podpořil i jeho německý kolega. „Plně souhlasím se svým americkým kolegou,“ uvedl německý velvyslanec v Prištině Jörn Rohde.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…