Euro: Podle dokumentů Babiš donášel na kolegy z Petrimexu

31.01.2014 15:13

Slovenský Ústav paměti národa (ÚPN) ve čtvrtek předložil bratislavskému soudu nově nalezené dokumenty, podle nichž současný ministr financí a majitel Agrofertu Andrej Babiš informoval v 80. letech komunistickou Státní bezpečnost (StB) o svých kolezích z podniku Petrimex. Jde o dvě listiny, které zmiňují agenta Bureše, což bylo údajně Babišovo krycí jméno. Píše to týdeník Euro.

Euro: Podle dokumentů Babiš donášel na kolegy z Petrimexu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, ministr financí

Podle jednoho z dokumentů se měl Babiš podílet na „prověrce“ bývalého obchodního náměstka Petrimexu Dušana Slezáka. StB ho chtěla získat jako agenta, Slezák to odmítl. V druhém dokumentu, který se týká tehdejšího zástupce ředitele Petrimexu pro obchodování s plasty Richarda Szabóa, je informace o přijatém zápisu od agenta Bureše. StB Szabóa prověřovala pod krycím jménem „Turek", údajně kritizoval tehdejší komunistický režim.


Obě listiny spravoval důstojník StB Andrej Kuľha, který ve čtvrtek svědčil v Babišův prospěch. „Po analýze skutečností jsem vyhodnotil, že nejde o vědomou spolupráci (Babiše s StB) a spis jsem odložil do archivu," prohlásil u soudu Kuľha. K Babišovu svazku se u StB dostal v roce 1987, tedy pět let poté, co se nynější miliardář slovenského původu údajně stal spolupracovníkem StB. Kuľha u soudu také tvrdil, že Babišův svazek byl veden chaoticky a že v něm chyběly dokumenty.


Babiš vědomou spolupráci s StB popírá. Tvrdí, že za komunismu coby pracovník československého podniku zahraničního obchodu přišel do kontaktu s příslušníky StB. Odmítá ovšem, že byl agentem tajné policie. Kvůli archivním svazkům podal žalobu na ÚPN.


Soudkyně ve čtvrtek jednání odročila na 14. dubna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…