Eurokomisař by měl být ten, kdo uspěje ve volbách, říká Rouček, který také kandiduje

22.02.2014 14:07

V létě vyprší mandát Štefanu Fülemu, českému eurokomisaři, za něhož se bude muset hledat náhrada. Jedním z možných nástupců je i europoslanec Libor Rouček, podle něhož by měl být komisařem ten, kdo uspěje ve volbách.

Eurokomisař by měl být ten, kdo uspěje ve volbách, říká Rouček, který také kandiduje
Foto: liborroucek.cz
Popisek: Europoslanec Libor Rouček

Po volbách do Evropského parlamentu bude muset Česká republika vyřešit, kdo bude jejím novým komisařem v Bruselu. Hnutí ANO bude zřejmě prosazovat svého kandidáta Pavla Teličku, ČSSD však zatím není rozhodnutá. Zvažují se tři jména, a to Vladimír Špidla, opět Štefan Füle a právě Libor Rouček.

Ten se na devátém místě na kandidátce ČSSD bude opět ucházet o post europoslance. Dosud tvrdil, že o funkci komisaře nemá zájem, postupně ale „otáčí“.

„Vážím si toho, že jsem v užším okruhu. Teď je potřeba soustředit se na volby. Můj cíl i cíl ČSSD je ve volbách uspět. Až na základě toho výsledku je potřeba řešit otázku komisaře. Je důležité dostat mandát od lidí. K tomu by se mělo do určité míry přihlížet. U nás to tak není pojímáno, ale myslím, že ten, kdo by se ucházel o post komisaře, by měl mít dobrý výsledek ve volbách," uvedl pro server Týden.cz.

Pokud by ČSSD postupovala tak, jak Rouček navrhuje, pak by musela škrtnout jména Špidly a Füleho, jelikož ve volbách vůbec nekandidují. Zato v čele kandidátky je sociolog Jan Keller a na druhém místě europoslankyně Olga Sehnalová. Uspět by u voličů mohl ale i zmíněný Telička.

„Debata o eurokomisaři se v ČSSD vede, ale nedá se říci, že by měla jasné kontury. Je více variant. Nedají se zatím říkat žádná jména," míní ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

K návrhu Roučka se zatím staví váhavě. „Vyloučeno není nic, ale je otázka, jestli se eventuálně úspěšný kandidát s kandidátem na eurokomisaře kryje. Není to to samé. Volby do Evropského parlamentu mohou být důvodem, aby se určitý kandidát stal třeba šéfem skupiny poslanců sociálních demokratů v té frakci nebo místopředsedou parlamentu. Ale nevypovídá to o schopnosti být eurokomisařem. Ale nevylučuji to," prohlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…