Eurokomisař by měl být ten, kdo uspěje ve volbách, říká Rouček, který také kandiduje

22.02.2014 14:07 | Zprávy

V létě vyprší mandát Štefanu Fülemu, českému eurokomisaři, za něhož se bude muset hledat náhrada. Jedním z možných nástupců je i europoslanec Libor Rouček, podle něhož by měl být komisařem ten, kdo uspěje ve volbách.

Eurokomisař by měl být ten, kdo uspěje ve volbách, říká Rouček, který také kandiduje
Foto: liborroucek.cz
Popisek: Europoslanec Libor Rouček

Po volbách do Evropského parlamentu bude muset Česká republika vyřešit, kdo bude jejím novým komisařem v Bruselu. Hnutí ANO bude zřejmě prosazovat svého kandidáta Pavla Teličku, ČSSD však zatím není rozhodnutá. Zvažují se tři jména, a to Vladimír Špidla, opět Štefan Füle a právě Libor Rouček.

Ten se na devátém místě na kandidátce ČSSD bude opět ucházet o post europoslance. Dosud tvrdil, že o funkci komisaře nemá zájem, postupně ale „otáčí“.

„Vážím si toho, že jsem v užším okruhu. Teď je potřeba soustředit se na volby. Můj cíl i cíl ČSSD je ve volbách uspět. Až na základě toho výsledku je potřeba řešit otázku komisaře. Je důležité dostat mandát od lidí. K tomu by se mělo do určité míry přihlížet. U nás to tak není pojímáno, ale myslím, že ten, kdo by se ucházel o post komisaře, by měl mít dobrý výsledek ve volbách," uvedl pro server Týden.cz.

Pokud by ČSSD postupovala tak, jak Rouček navrhuje, pak by musela škrtnout jména Špidly a Füleho, jelikož ve volbách vůbec nekandidují. Zato v čele kandidátky je sociolog Jan Keller a na druhém místě europoslankyně Olga Sehnalová. Uspět by u voličů mohl ale i zmíněný Telička.

„Debata o eurokomisaři se v ČSSD vede, ale nedá se říci, že by měla jasné kontury. Je více variant. Nedají se zatím říkat žádná jména," míní ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…