Europarlament podpoří zbrojní průmysl. Někteří poslanci jsou zděšeni

04.07.2018 6:50

Evropští poslanci v úterý schválili zřízení prvního programu Evropské unie na podporu inovací v obranném průmyslu. Fond s rozpočtem 500 milionů eur (13 miliard Kč) má v příštích dvou letech pomoci zbrojním firmám financovat nové a modernizovat stávající technologie. Cílem programu je podle Evropské komise zvýšit konkurenceschopnost evropského obranného průmyslu a přispět v tomto ohledu k větší nezávislosti unie.

Europarlament podpoří zbrojní průmysl. Někteří poslanci jsou zděšeni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Obrněný transportér Pandur II 8×8

Podle kritiků ale budou z projektu těžit jedině zbrojní firmy, a nikoli evropští občané. Poukazují také na to, že podmínky programu jasně nezakazují vývoj a vývoz kontroverzních zbraní.

První projekty by se mohly dočkat unijní finanční podpory už v roce 2019. Podmínkou ale je, aby na nich spolupracovaly nejméně tři různé firmy z nejméně tří členských států. Nařízení o vzniku Evropského programu rozvoje obranného průmyslu (EDIDP), jak zní oficiální název projektu, ještě musí schválit členské státy unie.

Podle hlavní parlamentní vyjednavačky v této záležitosti, francouzské europoslankyně Françoise Grossetêteové, zamezí fond mimo jiné duplicitnímu financování stejného výzkumu v různých zemích. Poslankyně upřesnila, že deset procent z fondu bude určeno pro malé a střední podniky.

"Čeští výrobci jsou připraveni zapojit se do mezinárodní spolupráce, dokonce mají již připraveny projekty," řekl ČTK v reakci na zřízení fondu šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu (AOBP) Jiří Hynek. Dodal, že ale panují obavy, aby vyčleněné prostředky neskončily pouze ve francouzských a německých koncernech.

Parlament původně přijal dodatek k právnímu základu EDIDP, který stanovil, že některé kategorie zbraní by měly být z financování z fondu vyňaty. Výjimka se měla týkat mimo jiné plně autonomních zbraní, tedy těch, které jsou schopny samy, bez lidského rozhodnutí zaútočit na cíl. Tento dodatek ale nakonec po jednání s Evropskou komisí a členskými státy neprošel. Vyjednavači se místo toho dohodli na mírnějším znění. Někteří poslanci proto dali už dříve najevo, že budou hlasovat proti zřízení fondu. Například německá levicová poslankyně Sabine Lösingová označila program EDIDP za skandální.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…