Europirátka: Kreml nás nebude používat! Ivan David ji vyšetřil

21.05.2021 8:07

Psychiatr a poslanec Evropského parlamentu Ivan David (SPD) se se svým odborným pohledem pustil do analýzy slov, jež pronesla europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti) v souvislosti s rezolucí k Rusku, ve které europoslanci odsoudili jeho agresivní jednání vůči Evropě, Ukrajině a také útoky na vrbětický areál muničních skladů. Gregorová v souhrnu hovoří o jednotném postupu unie proti Ruské federaci. David usoudil v podstatě totéž, co většina lidí, která její řečnění zhlédla: „Byla by hvězdou tehdejšího Socialistického svazu mládeže.“ Stranou nezůstal ani komentář Gregorové ve vztahu k Izraeli.

Europirátka: Kreml nás nebude používat! Ivan David ji vyšetřil
Foto: Repro FB
Popisek: Europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti)

Anketa

Má ministr Arenberger skončit?

69%
18%
hlasovalo: 10272 lidí
Členka europarlamentu ve svém videu zmiňuje debatu europoslanců o chování Ruska a jeho vztazích s EU. Ivan David zveřejnil tento materiál i na svých sociálních sítích, aby „nezapadl“ a čeští občané měli komplexnější představu o tom, kdo Česko zastupuje v Evropském parlamentu.

„Dnes projednáváme rezoluci k tématům terorismus v České republice, ohrožování hranic Ukrajiny a ke zhoršujícímu se stavu Alexeje Navalného. To vše má společného hybatele – ruský režim,“ uvedla.

„Od chvíle, kdy jsme rozhodli o tom, že povedeme tuto debatu, se situace v případě ukrajinských hranic změnila. A ruské vojenské síly se stáhly. Stejně tak Navalnyj ukončil hladovku, jeho stav ale zůstává dále kritický a bez adekvátní zdravotní péče,“ pokračovala Gregorová.

Pozornosti neušly ani Vrbětice. „V kauze výbuchu muničních skladů se za Českou republiku postavili naši spojenci. I díky tomu jsme si mohli dovolit velvyslaneckou paritu na našich ambasadách,“ uvedla. „Díky podpoře od našich spojenců a partnerů jsme mohli ukázat Ruské federaci, že jsme suverénní země, kterou nebude Kreml používat, jak se mu zrovna hodí,“ doplnila.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Anketa

Považujete Srby za bratrský národ?

96%
4%
hlasovalo: 13320 lidí
„Je to jasný signál, že pokud se sjednotíme v zahraniční politice a dáme najevo vůli postupovat společně, nemá pak Rusko svou agresi na čem zakládat,“ zdůraznila europoslankyně Gregorová.

„Vyzývám proto, abychom nenechali Moskvu neustále testovat, co ještě vydržíme, aniž bychom reagovali. Sedmadvacet roztříštěných politik bude vždy slabších než jedna silná,“ konstatovala.

„České oběti ve Vrběticích si zaslouží odškodnění. Alexej Navalnyj musí dostat zdravotní péči. Ukrajina potřebuje záruky bezpečí. Češi, Navalnyj i Ukrajinci by neměli čelit ruské agresi sami. Všichni Evropané se musí spolehnout na silnou a jednotnou Evropskou unii v zádech. Je to i naše zodpovědnost,“ shrnula politička závěrem.

Europoslanec Ivan David pak citoval slova, která k výstupu Gregorové použili někteří přispěvatelé do diskuse pod jejím příspěvkem. „Škoda že zrušili SSM. Holka by byla ozdobou všech těch schůzí a sjezdů. Mohla by v agitačním středisku klidně recitovat pomocné stráži VB,“ uvedl například Jiří Jobánek.

S jeho názorem poslanec Evropského parlamentu David rezonuje.

„Hned první komentář Jiřího Jobánka vystihl přesně to, co musí napadnout každého 50+. Proč jsou si všichni mladí političtí aktivisté všech stran a hnutí nejméně posledních sto let tak podobní: Naivní, povrchní, ale zanícený aktivismus, boj proti zlu a za všeobecné dobro?“ píše David. Nato zdůrazňuje, že „to zlo a dobro jsou velmi různé, podle politické orientace“.

Před takovým politickým aktivismem varuje. „Když dostanou do rukou moc, končí sranda, jsou schopni bez slitování ničit lidské osudy. Zatím jsou směšní a komický účin podtrhuje velmi originální nepomucká svatozář z unijních hvězdiček na posvátné vlajce Čtvrté říše,“ dodává.

Rovněž se Gregorová vyjadřovala k vyhrocenému konfliktu mezi Izraelem a Palestinci. Zdůraznila, že „Izraeli nepomáhá nekritická podpora“.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 18.5.2021)

3%
hlasovalo: 17046 lidí
„Včera probíhala na plenárním zasedání diskuse o konfliktu mezi Izraelem a Palestinou. Zatímco na tom, že je Hamás teroristická organizace, se shodují všichni, je třeba dodat i druhou věc. Česká mantra ‚Stojíme za Izraelem, i kdyby cokoli…‘ škodí civilistům v obou zemích a dlouhodobě poškozuje i Izrael jako takový,“ uvedla ve středečním komentáři na svém blogu serveru Aktuálně.cz.

Celý text najdete ZDE

Bezvýhradně proizraelský postoj není podle Gregorové ve světě ani v Evropě častý. „Nesledujeme souboj dobra se zlem, realita je komplikovanější. A pokud vám někdo říká, že je černá nebo bílá, měly by se vám rozsvítit všechny výstražné kontrolky,“ píše v komentáři, kde se podrobně věnuje historickému kontextu tohoto konfliktu.

„Nekritické stranění Izraeli škodí,“ uvádí s tím, že ve chvíli, kdy i USA jsou schopny se ústy Anthonyho Blinkena ptát veřejně, proč byla vybombardována zrovna kancelářská budova médií a jasně vyzývat k příměří, tak je postoj bezvýhradné podpory Izraele toxický. „Ke svým skutečným přátelům a spojencům bychom měli být i kritičtí, jinak se nejedná o žádné partnerství, ale nevyžádané podlézání,“ uzavřela europoslankyně.


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…