Europoslanci: Závěry EK o Babišově střetu zájmů jsou konečné

24.04.2021 15:58

Zpráva z auditu Evropské komise (EK), podle níž je český premiér Andrej Babiš ve střetu zájmů v souvislosti s dotacemi pro firmy z holdingu Agrofert, je konečná a není proti ní odvolání. V reakcích na závěrečnou zprávu zveřejněnou v pátek to uvedlo několik českých europoslanců. Zástupci Babišova hnutí ANO v Evropském parlamentu zatím zprávu EK na twitteru nekomentovali.

Europoslanci: Závěry EK o Babišově střetu zájmů jsou konečné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

„Evropská komise potvrdila, co jsme v Evropském parlamentu říkali už před rokem. Andrej Babiš je ve střetu zájmů a dotace pro jeho firmu jsou vypláceny neoprávněně. Tento typ finanční kriminality musí Evropa postihovat, ať už ho páchá obyčejný mafián, nebo premiér členského státu,“ uvedl europoslanec Mikuláš Peksa z Pirátské strany. „V Evropském parlamentu budeme prosazovat, aby se pravidla pro předcházení střetu zájmů celoevropsky zlepšila a viníci byli donuceni způsobené škody uhradit,“ dodal.

„Andrej Babiš změnil historii EU. Bohužel však ne v pozitivním smyslu. Ještě nikdy se komise nezabývala porušováním zákona a unijního nařízení premiérem členského státu a nerozhodla o publikaci svých auditních šetření. Dokazuje to, jak zásadní problém střet zájmů Andreje Babiše pro EU představuje,“ uvedl lidovecký zástupce v EP Tomáš Zdechovský. Ten také poukázal na to, že závěry Evropské komise jsou konečné, a „Česká republika je nemůže už nadále jakkoliv zpochybňovat“.

„Andrej Babiš by měl začít šetřit. Neoprávněně vyplacené dotace po něm a jeho firmách bude příští vláda chtít určitě zpátky,“ napsala na twitteru europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS). „Potvrzení střetu zájmů Andreje Babiše opakuje, co si myslí naprostá většina našich občanů, že náš premiér nepřijatelně využívá své veřejné funkce k vlastnímu obohacování,“ uvedl Stanislav Polčák, který v EP reprezentuje hnutí STAN.

Babiš závěry zprávy EK v pátek opět odmítl. Podle něj jde o „účelový a zmanipulovaný audit, uměle vyvolaný profesionálními udavači z řad Pirátů“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…