Europoslanec Niedermayer: Zaostalejší země si mohou navýšit dluh, ale to co dělá vláda je populismus

02.09.2020 22:23

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl Luděk Niedermayer, bývalý viceguvernér České národní banky, nyní europoslanec za TOP 09 a STAN. Vláda Andreje Babiše chce jednorázově přidat seniorům a zároveň snížit daň z příjmu fyzických osob. Má taková štědrost ekonomický smysl? Z čeho se téměř stomiliardový výdaj státního rozpočtu zaplatí?

Europoslanec Niedermayer: Zaostalejší země si mohou navýšit dluh, ale to co dělá vláda je populismus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

„Přísně z ekonomického hlediska samotné zrušení superhrubé mzdy je lingvistický termín. Prostě řeknu, že něco, co veřejnost zjevně nepřijala za své, nebude existovat, ale ta skutečná otázka je, co se bude dít mezi tím, než firma zaplatí za náklad člověku – to znamená náklad práce – a kolik si odnese domů člověk ve své peněžence. Je to tedy otázka toho, jak se cena práce bude danit a jak bude zatížena různými odvody. Čili to samotné slovíčkaření je úplně nezajímavé. Zajímavé je, jak budou nastaveny odvody a daně,“ podotkl ke zrušení superhrubé mzdy europoslanec Niedermayer (TOP 09). 

Hovořilo se i o zadluženosti české ekonomiky a o krocích vlády Andreje Babiše (ANO). „Já osobně nejsem z principu proti tomu, aby země, které jsou tak trochu zaostalé, tak trochu podinvestované, aby využily navýšení dluhu na to, aby udělaly nějaký skok kupředu. Ale to se může stát pouze tehdy, pokud ty výdaje jsou výdaje, které opravdu do budoucna přinesou ty zisky. Ty zisky v oblasti ekonomického růstu, v oblasti zásadního zvýšení kvality života, a to vyžaduje opravdu promyšlené investice. A ne to, co vláda dělá, co je podle mého názoru velmi nebezpečný ekonomický populismus,“ řekl k současným postojům vládního kabinetu. 

Zrušení superhrubé mzdy a zavedení 15% daně pomůže nejvíce těm, kteří si vydělávají nejvíc. „Vláda to takto nastavila. Pro mě je naprosto nepochopitelné, že tohle získalo souhlas od sociálních demokratů. Protože vláda nešla například cestou zvyšování těch položek na poplatníka, nebo na dítě, které tedy z mého pohledu by měly být pravidelně valorizovány, ale šla cestou snížení daňové sazby, tak ten výsledek je takový, že lidé s nižšími příjmy a třeba kteří mají hodně dětí, ušetří řádově tisícikorunu – dostanou navíc řádově tisícikorunu, zatímco lidé s platy 50 tisíc, 100 tisíc dostanou těch tisícikorun opravdu hodně. Což z principu by nebylo úplně špatné, protože ten systém, kdy střední vrstvy nejsou velmi mnoho zdaněny, ten má samozřejmě svůj půvab, ale je otázka, jestli zrovna v této situaci,“ dodal Niedermayer. 

„Žádný ekonom, nebo žádný člověk se zdravým selským rozumem, v tomto žádný smysl nemůže vidět, protože bezesporu je možné vybrat jiné skupiny, které jsou opravdu v důsledku pandemie pod velkým stresem. Máme určitě problém se samoživiteli, máme problém s lidmi v různých vyloučených lokalitách a určitě by dávalo do nich smysl investovat, protože to opravdu společnosti něco přinese. Takže toto není nic jiného než předvolební populismus, kdy zřejmě různí mediální analytici zjistili, že ty peníze investované do důchodců mají největší návratnost v počtu hlasů, které ten politik získá,“ vyjádřil se Niedermayer ke dnes schválenému návrhu vládou dát důchodcům jednorázový bonus pět tisíc korun.

Niedermayer se následně vyjádřil k tomu, že je fandou důchodové reformy. „Jsou různé varianty. Bohužel Andrej Babiš je jedním z těch, který potopil tu variantu vícepilířového systému, který může být docela dobrý, protože právě snižuje pro penzisty riziko, že nějakou politickou manipulací oni budou zrovna v té kategorii, která na ta minulá rozhodnutí velmi zle doplatí. Druhá varianta, která mi připadá docela zajímavá, je rozdělit důchod na nějaký základní důchod, který bude mít formu nějaké sociální dávky, a nebude se tedy platit z důchodového pojištění, ale bude se platit z daňových příjmů státu, a nadto bude ta komponenta, která bude zásluhová a možná už tam nebude ten třetí pilíř, který se nám zatím úplně nepovedl. Ale nejdůležitější při jakékoliv důchodové reformě je to, aby se ti politici k tomu výsledku chovali s úctou a odpovědně,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…