Europoslanec Ransdorf poskytl čtenářům v noci odborný výklad o Tibetu

13.03.2015 10:59

Europoslanec Miloslav Ransdorf odpověděl čtenářům ParlamentníchListů.cz na téma spojené s Tibetem. Vyjádřil svůj názor na vyvěšování tibetské vlajky na radnicích. Dále se pak pokusil přiblížit v odpovědi současný stav na území Tibetu a postoj nynějšího dalajlámy, který prý není takový, jak si někteří myslí.

Europoslanec Ransdorf poskytl čtenářům v noci odborný výklad o Tibetu
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Jeden ze čtenářů se dotázal europoslance, zda neví, kvůli čemu došlo k povstání Tibeťanů proti Číně v roce 1959. Čtenář ve svém dotazu uvádí, že podle cestovatelky Radky Tkáčikové zemřelo v důsledku hladomoru kvůli povstání až milion lidí. Dále se v dotazu domnívá, že Čína prováděla v roce 1951 necitlivou zemědělskou politiku, když museli rolníci za pronájem půdy odvádět pachtovné 60-70 procent, kláštery prý v té době vlastnily více než dvě třetiny zemědělské půdy. Zároveň v dotazu zmínil, že USA podporovaly povstání Tibeťanů proti Číně, a chce znát Ransdorfův názor.

Člen KSČM a europoslanec Miloslav Ransdorf odpověděl s tím, že v Tibetu již byl, a to v roce 2001. Je si jist, že bez cizí finanční pomoci by neobstál v 21. století. O povstání z roku 1959 toho prý moc neví, ale ví, že postoj současného dalajlámy se výrazně liší od postoje tehdejšího dalajlámy. Současný prý zdůrazňuje, že mu nejde o nezávislost Tibetu, nýbrž o jeho autonomii. Zároveň prý dalajláma chová obdiv k Marxovi. Ransdorf se čtenářem souhlasil, že USA byly účastníky podpory Tibetu v povstání proti Číně. Dále uvedl, že v Tibetu je příliš nepříznivé klima pro zemědělství, tudíž je prý zázrak, že tam vůbec nějaké funguje. S tehdejším vlastnictvím zemědělské půdy kláštery europoslanec souhlasí také.

Další ze čtenářů chtěl slyšet Ransdorfův názor na vyvěšování tibetské vlajky v České republice. Dle Ransdorfa je to jen zbytečná provokace. Je to prý stejné, jako kdybychom začali vyvěšovat například skotskou vlajku z důvodu anglického potlačování Skotů, které se událo v minulosti, nebo nedávného neúspěšného referenda o nezávislosti. Podle něj se již k tomu dříve vyjádřil český tibetolog Kolmáš, který řekl, že by se do tohoto problému neměly vměšovat evropské národy, měli by si to prý vyřešit oni sami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…