Europoslanec Zahradil na Prvním máji: Úspěchem pro nás budou čtyři mandáty

01.05.2019 21:03

Europoslanec ODS Jan Zahradil by považoval za úspěch, kdyby strana získala v eurovolbách čtyři mandáty, čímž by zdvojnásobila současný počet. Zahradil to dnes řekl na akci ODS k 1. máji v Praze na Petříně. Nyní v Evropském parlamentu ODS zastupují Evžen Tošenovský a právě Zahradil, který je volebním lídrem své strany. Na druhém místě kandidátky je Tošenovský.

Europoslanec Zahradil na Prvním máji: Úspěchem pro nás budou čtyři mandáty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil na 24. kongresu ODS

„My jsme utrpěli poměrně velkou porážku v roce 2014, předtím jsme dvakrát vyhráli, teď se pomalu vracíme zpátky, takže místo dvou mandátů čtyři bych považoval za úspěch,“ řekl Zahradil.

Do podoby akce ODS s názvem Vzhůru na Petřín se letos předvolení kampaň před květnovými volbami do Evropského parlamentu výrazně promítla. ODS tam představila svůj program a kandidáty. Přítomni byli například europoslanec Tošenovský, další kandidát do Evropského parlamentu a bývalý ministr Alexandr Vondra, přišel také někdejší pražský primátor Bohuslav Svoboda. Lidem rozdávali letáky, k dispozici byly stánky s občerstvením nebo dětský koutek. Akci pořádala ODS už pojednadvacáté.

Do voleb jde ODS s heslem Jsme srdcem Evropy a s programem reformy EU. „Věříme, že se nám může podařit převrátit poměry v Evropském parlamentu natolik, abychom tam pro tu reformu získali většinu,“ řekl ČTK Zahradil.

Podle něj potřebuje Unie „velký právní úklid“. „Prořezání evropské legislativy. Více pravomocí národním parlamentům, aby mohly třeba zastavit některou legislativu v momentě, kdy se jim příprava nebude líbit, aby nemusely poslouchat jenom to, co udělá, neudělá (Evropská) komise,“ uvedl.

Pokud ODS uspěje, bude chtít zmírnit tlak na zavádění eura. Daňová, sociální, penzijní nebo zdravotní politika mají podle Zahradila zůstat v rukou národních parlamentů a vlád. „Na druhou stranu si přejeme, aby byl dokončen jednotný obchodní trh a odstraněny bariéry a překážky, které doposud třeba brání volnému pohybu služeb,“ dodal Zahradil.

Pro návštěvníky občanští demokraté připravili nejen předvolební stánky, ale také stany s občerstvením či vínem. Děti mohly skákat v nafukovacím hradu, běhat slalom nebo si kreslit v dětském koutku. Pro děti i dospělé byly připraveny soutěže. Jako cenu pro dospělé přinesl Zahradil výtisk Máje Karla Hynka Máchy.

reklama

autor: nab

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…