Europoslankyně Gregorová sledovala tiskovku běloruské vlády. A přišel šok

14.06.2021 21:54

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz vyjádřila k běloruské tiskovce. Tamější vláda totiž kontaktovala Evropský parlament s tím, že chce vyjasnit, jak je to s únosy letadla a jak je proti nim namířená lživá propaganda. Podle ní nezáleží na počtu tiskovek, důležité je to, že 26letý novinář je přinucen popřít všechny své hodnoty, jen aby nemusel zemřít. To je podle ní neakceptovatelné.

Europoslankyně Gregorová sledovala tiskovku běloruské vlády. A přišel šok
Foto: Repro FB
Popisek: Europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti)

Před několika týdny totiž běloruské úřady přinutily letadlo společnosti Ryanair na trase z Athén do Vilniusu přistát v Minsku, prý aby mohly zatknout novináře a kritika vlády tamního vůdce Alexandra Lukašenka Romana Protaseviče. To Bělorusko odmítá.

Podle ní první šok při tiskové konferenci přišel právě s nástupem účastníků. Kromě vládních představitelů a armádních zástupců vedle nich usedl právě samotný Protasevič. „Oproti minulému videu, kde se doznával se slzami v očích a zjevně na pokraji sil, na tuto schůzku ho vězeňská služba připravila lépe: házel úsměvy, byl přesvědčivý a neustále opakoval, že není a nebyl k ničemu nucen. Jediný zvláštní okamžik přišel ve chvíli, kdy mluvil o své minulosti a jak začínal jako novinář, a prohlásil: „Mám strach zemřít dřív, než nějak přispěji společnosti,“ popisuje závěry tiskovky na blogu europoslankyně s tím, že nevěří tomu, že by nemluvil pod nátlakem. Odkazuje k jeho předchozím aktivitám, které tomu jasně odporují.



Anketa

Podporujete boj Svjatlany Cichanouské proti Lukašenkovi?

4%
93%
hlasovalo: 18664 lidí
Ostatní příspěvky pak podle ní byly celkem předvídatelné. Vládní představitelé popisovali dění při odklonu letadla stejně jako od počátku. „Vše prý proběhlo na základě anonymního e-mailu o údajné bombě na palubě, cokoli jiného jsou fake news, nic nebylo vynucené, šlo jen o bezpečnostní opatření. Novinkou byla výzva k mezinárodní komunitě, aby pomohla s hledáním autora e-mailu, jelikož to přišlo ze švýcarského protonmailu,“ popisuje a přesouvá se k dalšímu tématu v kontextu Romanovy kooperace s vládní garniturou.

Přibližuje totiž příběh Kasie Budzko, studentky, kterou zavřeli na loňských protestech, jejíž stav europoslankyně podrobně sleduje a převzala nad ní záštitu. Podle ní byl soudní proces přerušen díky nákaze koronavirem. Ona a další ženy jsou tak drženy v chladných a vlhkých celách.

„Je mi jedno, kolik dalších tiskovek si pánové ověšení medailemi a odznáčky ještě udělají. Protože upřímně, mně ve výsledku nemůže jít o to, kdo a proč vyslal stíhačku k letadlu a proč bylo odkloněno. Ne za současných podmínek. Dokud to bude znamenat, že 26letý kluk je donucen k popření všech svých hodnot a názorů, jen aby nemusel zemřít, a 21letá slečna je už asi osm měsíců ve vydýchané cele a bude mít dost možná doživotní zdravotní následky jen proto, že chce žít v demokracii – pak si mohou ukazovat ‚důkazy‘, jak chtějí. Ale já za práva těchto lidí budu bojovat dál,“ uzavřela rozhodně.

Gregorová již dříve uvedla, že reakce EU by měla být extrémně tvrdá, podle ní si to Lukašenko nemůže dovolit. Také vyjádřila obavy o novinářův život. Tehdy apelovala na Česko, aby vyhostilo běloruské diplomaty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…