Eurovolby: Macrona nechce ani jeho rodiště. Je to s ním vážné. Le Penová chystá pomstu

21.05.2019 12:10

Jak vypadají přípravy na evropské volby ve Francii. Dle serveru Euronews to s podporovu prezidenta Macrona vázne i v jeho rodném městě Amiens. Konkurence ze zahraničí, Žluté vesty, dotahující republikáni. Současný prezident to nebude mít snadné a Marine Le Penová prohlásila volby za referendum o Macronově dosavadním panování. „Pokud uspěje, tak z toho bude čerpat mylný pocit legitimity na národní úrovni a zahájí druhé dějství svého prezidentsví,“ řekla Le Penová. A dodala: „Proto říkám Francouzům: Postavte se mu, prosím."

Eurovolby: Macrona nechce ani jeho rodiště. Je to s ním vážné. Le Penová chystá pomstu
Foto: repro Youtube
Popisek: Emmanuel Macron se svou manželkou Brigitte

Podle serveru Euronews.com není situace pro Emmanuela Macrona ve Francii růžová. Potíže prý bude mít i ve svém rodném městě Amiens. Do voleb zbývá velmi málo a ve městě má dle serveru jen málokdo důvěru v současného prezidenta nebo v Evropskou unii.

Dělníci z kraje města údajně směřují k protestním stranám, zatímco střední třída z centra přišla o iluze a bude volit jiné pravicové kandidáty, nebo nebude volit vůbec. Což pro prezidenta a jeho „boj s ultrapravicí“ nejsou dobré zprávy. „Nechali nás napospas,“ říká svářeč Antonio Abrunhosa v interview pro agenturu Reuters, které se odehrávalo na parkovišti bývalé továrny na sušičky Whirlpool. Právě zde se prý Macron snažil přesvědčit dělníky rozzlobené kvůli relokaci továrny do Polska, že euroskepticismus Marine Le Penové není cestou vpřed. O dva roky později nový majitel továrny najal jen zlomek bývalých zaměstnanců a odpor proti EU a Macronovi stoupá. Portugalský rodák dodává, že Evropský projekt byl dobrý, ale konkurence z východní Evropy dusí poslední zbytky francouzského průmyslového dědictví. „Tohle se z Evropy stalo. I ten největší idiot ví, že je lepší zaměstnávat v Polsku než tady. Jde to k šípku,“ říká Abrunhosa, kterého nový majitel odmítl s tím, že je překvalifikovaný.

Anketa

Je dobře, že Babišova vláda přidává důchodcům a dětem?

hlasovalo: 7203 lidí

Dle serveru se z voleb ve Francii stává referendum o Macronově vládě a o důvěře v EU. Macron prý doufá, že Francouze přesvědčí, že dokáže z EU udělat blok, který bude schopen lépe chránit své pracující, své hranice a životní prostředí, i když údajně musel opustit své ambicióznější plány jako reformu eurozóny.

Ani centrum města prý není Macronovým slibům nakloněno a mnohým voličům ze střední třídy se zdá, že Macron nesplnil svůj slib nakopnout ekonomiku a vyčistit politiku. Podepsaly se na tom i protesty žlutých vest. „Vkládali jsme v Macrona naděje jako spousta zdejších lidí. Byl mladý, dynamický a nebyl politik z povolání,“ řekl úředník Frederic Dupont, který se označuje za pravicového. „Žluté vesty mu nabouraly program, teď už spíš reaguje, než koná,“ dodal. Důchodci prý také nevědí, zda zvolí Macrona, či jiného kandidáta, a rozhodnutí nechávají na poslední chvíli.

Podle Euronews se na dělníky může spolehnout Marine Le Penová, ale k bohatším voličům se jí zatím cestu najít nepodařilo. Leč zde Macronovi konkuruje republikán Francois-Xavier Bellamy. Navíc ministryně pro evropské záležitosti, kterou si Macron vybral, aby kandidátku vedla, má prý za sebou sérii trapasů, které se v průzkumech odrazily.

I když je jistá ztráta iluzí v půli volebního období ve Francii normální, Macronovi prý jde o hodně. Pokud bude druhý, zkrouhne to jeho ambice jak na evropské, tak na domácí scéně, tvrdí server a dodává, že tyto už jsou nalomené krizí se žlutými vestami. Macron prý nezakrývá, co je v sázce: „Nejsem jeden z těch, kdo si myslí, že je v pořádku, že Národní shromáždění znovu drtivě vyhraje tyto volby. Čím více Francouzů se postaví za kandidáty prezidentské většiny, tím více posílí schopnost Francie ovlivňovat Evropu.“

Celý článek ZDE

A co dělá Marine Le Penová? Ta dle serveru TheLocal.fr kuje pomstu. A prý cítí šanci nejen zasadit ránu svému sokovi z prezidentských voleb, ale i posunout své myšlenky do mainstreamu. „Všechno se změnilo,“ řekla pro agenturu AFP. „Dříve jsme na evropské scéně byli osamocení, bez spojenců. Ale v rozmezí pár měsíců se politická nabídka rozrostla ohromným způsobem.“

Populisté se dostali k moci v mnoha zemích Evropy, nicméně ve Francii k tomu v roce 2017 nedošlo a Le Penová prohlašuje eurovolby za referendum o Macronově vládě. „Pokud uspěje, tak z toho bude čerpat mylný pocit legitimity na národní úrovni a zahájí druhé dějství svého prezidentsví,“ řekla Le Penová. „Proto říkám Francouzům: postavte se mu, prosím. Zastavte ho tím, že budete volit jedinou partaj před Macronem.“

Dle průzkumů se očekává, že Národní shromáždění získá 22 až 24 procent všech hlasů, tedy o kousek více než středová koalice, ve které je i Macronovo hnutí. Le Penová již nevolá po opuštění eura a EU, místo toho chce Unii rozložit zevnitř, zrušit dohody a vrátit ji do stavu unie národních států. „Vyslyšeli jsme, co po nás Francouzi chtěli. Nechtějí opustit euro, ale to neznamená, že ho nemůžeme změnit k lepšímu.“ Jedna věc je podle ní jistá, šílený tlak na federalizaci v EU byl zlomen.

Celý článek ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …