Eurozóna funguje od začátku špatně, přiznal tvůrce eura

03.12.2011 13:45

Někdejší předseda Evropské komise a jeden z tvůrců eura Jacques Delors přiznal v rozhovoru pro britský deník Daily Telegraph, že eurozóna od svého vzniku funguje špatně. Idea je prý správná, ale nepodařilo se ji úspěšně převést do reality.

Eurozóna funguje od začátku špatně, přiznal tvůrce eura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropská měna euro. Ilustrační fotografie euromincí

Delors v interview kritizoval způsob realizace projektu společné měny. Za současnou dluhovou krizi podle něj může nedostatek centralizované koordinace hospodářské politiky jednotlivých zemí. Politici podle něj také přehlíželi, že některé ekonomiky byly slabé a některé státy hospodařily nevyváženě.

Pravdu měli prý ti členové EU, kteří euro nezavedli kvůli tomu, že podle nich bez jednotného řízení nemůže společná měna fungovat. Mezi tyto státy patří například Velká Británie.

"Ministři financí pak nechtěli vnímat cokoliv sporného, co by museli řešit," řekl Delors, který působil v čele Evropské komise mezi lety 1985 až 1995. Teď si podle něj každý musí sáhnout do svědomí.

Stávající postoje lídrů Unie ovšem charakterizuje s povzdechem: "příliš málo, příliš pozdě". Citaci rozhovoru přinesla online verze deníku Právo Novinky.cz.

Čtěte:

Euro bylo znásilnění ekonomiky, řekl Klaus

Pokud padne euro, padnou i všechna dosavadní tabu, varuje Kalousek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…