Evropa se bouří proti svým zbabělým a líným politikům. Začíná se rýsovat šance na šťastný konec, píše Petr Robejšek

16.09.2018 9:40

Politolog Petr Robejšek se ve svém komentáři pro server Aktuálně.cz rozepsal o úspěšné vzpouře Evropanů.

Evropa se bouří proti svým zbabělým a líným politikům. Začíná se rýsovat šance na šťastný konec, píše Petr Robejšek
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Petr Robejšek

„Minulou neděli se ve Švédsku volilo. A stejně jako v Rakousku a v Itálii oslabily zavedené a posílila protestní strana. Pokračuje tak celoevropský příběh o vzpouře Evropanů proti svým vládcům. Je to příběh se šancí na happy end," míní Robejšek.

A jak dodává, lidé se tak snaží vládnoucím říci, že nepovažují za nejdůležitější spásu klimatu a péči o nepřizpůsobivé cizince. „Nechtějí, aby vlády řešily to, co se děje daleko od nich, anebo se prý odehraje za desítky let. Úplně jim postačí, když se budou tady a dnes starat jen o bezpečnost a hospodářský rozkvět jejich vlastní země," zmínil politolog s tím, že to je však nesnadné, a tak se tomu vládnoucí vyhýbají. 

Původní text ZDE.

„Spor o to, kdo má nárok určovat politická témata, dosud pro sebe vždy rozhodly elity. A zatím jim to procházelo. Ale když se politici začali vyhýbat nesnadným řešením i v případě migrace, tak jim lidé vypověděli poslušnost. A najednou se ukázalo, jak neudržitelná je argumentace o právu elit určovat směr," dodává. 

„Spiklenecké teorie mluví o tom, že migrace je součást ďábelsky rafinovaného plánu všemocného Bilderbergu a nadnárodních elit, jak rozmělnit bílou civilizaci. Já tvrdím, že se spíše jedná o další příklad selhání vládnoucích, protože jsou (až na světlé vyjímky) průměrní, líní a často i zbabělí," zmínil dále Robejšek. Politici podle jeho slov občanům tvrdí, že jednoduchá a rychlá řešení neexistují, což je výmluva. 

„Rozhořčení občané proto volí protestní strany jako jedinou obranu proti svým slabošským politikům a popleteným vzdělancům. A funguje to. Vládnoucí totiž reagují tehdy, když jejich moc bezprostředně ohrožují strany jako je Lega Nord, AfD, rakoušští Svobodní nebo Švédští demokraté. A pak najednou provádí i ta (prý nemožná) tvrdá a jednoduchá opatření," zmínil Robejšek příklad německé kancléřky Angely Merkelové a následně řešení „pevnost Evropa".

„Co by se mělo stát, aby příběh o zaslepených elitách a zfrustrovaných občanech dobře dopadl? Především si vládnoucí musí přestat přisvojovat více moci, než jim demokratická volba dává. Ani vzdělání ani zvolení jim nedává právo diktovat většině národa politická témata. Jejich úlohou není budovat vzdušné zámky, ale řídit se podle vůle občanů," uzavřel Robejšek se slovy, že politici jsou tu od toho, aby se starali o bezpečnost a hospodářský rozkvět země. 

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …