Evropa se ještě bude divit. Vyhrocené ohlasy na výsledek Le Penové

14.12.2015 9:32

Druhé kolo francouzských regionálních voleb přineslo vítězství pro pravicové republikány. Krajně pravicová Národní fronta navzdory výraznému úspěchu minulý týden v prvním kole dnes nakonec propadla. Republikáni získali kontrolu nad sedmi ze třinácti krajů, vládní socialisté si udrželi pět regionů. Korsiku ovládli místní nacionalisté.

Evropa se ještě bude divit. Vyhrocené ohlasy na výsledek Le Penové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marine Le Pen

Anketa

Který z českých politiků vás v roce 2015 potěšil?

69%
1%
1%
1%
11%
0%
2%
hlasovalo: 14418 lidí

Republikáni bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho ovládli se svými spojenci sever a jihovýchod země, socialisté současné hlavy státu Francoise Hollandea a další levicové formace jihozápad a západní cíp státu. 

„Takže Francouzi si odhlasovali pokračování atentátů, masových vražd, další útoky na Židy a rychlou islamizaci země,“ píše na svém facebookovém profilu sociolog Petr Hampl. „Jazýčkem na váze se stala nová blíže nespecifikovaná skupina voličů, která přišla k urnám ve druhém kole. Data asi nikdy nezískáme, nicméně dá se snadno odhadnout, jakého etnika a náboženství jsou ti noví voliči,“ poznamenává.

A své vyjádření poskytla také facebooková skupina Islám v ČR nechceme. „Po odstoupení socialistů z 2. kola regionálních voleb ve Francii se Národní frontě Marine Le Penové nepodařilo získat většinu v žádném z krajů. Zajímavé, jak se dokážou ‚tradiční‘ politici dohodnout, když jim jde o korýtka. Levicová, pravicová, rozdílný program, všechno zapomenou, jen aby jimi zajeté politické pořádky nerozbila ta nacionalistka,“ poznamenává skupina a ptá se, jak čistá je tahle demokracie, když se protistrany spojují a dohodnou se na odstoupení některých kandidátů, aby zlikvidovaly vítěze prvního kola. „Kdyby šly opravdu do voleb tak, jak oznámily, nezvítězily by. Takový trochu podrázek. Ale v naší politicky korektní Evropě...“ píší.

Vyjádření k výsledkům francouzských voleb sdělil i Jakub Janda z think tanku Evropské hodnoty. „Je už nad slunce jasné, že za nulovým ziskem Národní fronty stojí chemtrail a ta ‚půjčka‘, kterou jim Putin poslal za hájení jeho anexe ukrajinského Krymu. S napětím očekávám náklad na Sputniku a Aeronetu,“ uvedl.

Podle komentátora serveru Echo24.cz Martina Weisse je jasné, že nárůst Národní fronty má domácí kořeny. „Domácí i bruselský establishment nemá žádnou ‚pozitivní pravdu‘, kterou by mohl demagogii postavit. Pro nás je v tom každopádně lekce, že si všechno musíme vybojovat doma. Ten, kdo řídí své kroky imperativem být vždy a za všech okolností s ‚Evropou‘, se může za pár let divit, co ta ‚Evropa‘ bude,“ poznamenává.

Celý komentář ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…