Evropa ukázala, jak je odpovědná. Takto pohovořili Merkelová a Hollande, když jim ministři vnitra schválili kvóty na uprchlíky

22.09.2015 22:25

Dnešní schválení kvót na rozdělení 120.000 uprchlíků mezi členské země Evropské unie ocenil francouzský prezident François Hollande. Evropa se podle něj zachovala odpovědně. Německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala k soudržnosti Evropy.

Evropa ukázala, jak je odpovědná. Takto pohovořili Merkelová a Hollande, když jim ministři vnitra schválili kvóty na uprchlíky
Foto: worldwide.com
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande

"Evropa přijala svou odpovědnost" vůči uprchlíkům, prohlásil podle agentury AFP Hollande s odkazem na dohodu, kterou v Bruselu většinově přijali unijní ministři vnitra. Evropa je podle Hollandea schopna uprchlíky přijímat, ale "s podmínkami a pravidly", což požaduje také Francie. Francouzský prezident dnes v Londýně před pracovní večeří s britským premiérem Davidem Cameronem novinářům také zdůraznil, že dnešní dohoda umožní vytvořit informační a registrační centra pro uprchlíky.

"Všechny země by měly dodržet závazky, které přijaly. Některé nehlasovaly, ale to je pravidlo kvalifikované většiny. To znamená, že i ti, kteří hlasovali proti, by měli přijatou dohodu naplnit," dodal francouzský prezident.

V rozhovoru s televizní stanicí BFMTV dnes Hollande také pohrozil, že případné neplnění dnešní dohody bude mít pro příslušné země důsledky. "Sankce existují," zdůraznil Hollande. "Takže tyto země se vystaví situaci, kdy by mohlo být zastaveno to, co dostávají. Nemůžete žádat Evropu o podporu a zdráhat se, když Evropa žádá solidaritu," prohlásil Hollande.

Obecněji se dnes k řešení uprchlické krize vyslovila německá kancléřka Merkelová, která Evropu vyzvala k soudržnému konání. "Kdo utíká před válkou a politickým pronásledováním, může v Evropě najít útočiště - říkám v Evropě," zdůraznila Merkelová večer na slavnostní akci k 70. narozeninám Hanse-Gerda Pötteringa, předsedy Nadace Konrada Adenauera a bývalého předsedy Evropského parlamentu.

"Čím více budeme táhnout za jeden provaz, tím rychleji to dokážeme," dodala kancléřka, která byla v poslední době v Německu i v mnoha evropských státech kritizována za to, že do Německa pozvala prakticky všechny Syřany, čímž prý uprchlickou krizi v Evropě ještě zhoršila.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…