Evropská komise minulý týden zveřejnila dlouho očekávaný plynárenský balíček

28.12.2021 13:44 | Komerční článek

Pražská plynárenská studuje nový soubor evropských směrnic a jejich možný dopad do podnikání a hospodaření koncernu.

Evropská komise minulý týden zveřejnila dlouho očekávaný plynárenský balíček
Foto: Pražská plynárenská
Popisek: Ing. Martin Slabý, předseda představenstva Pražské plynárenské Distribuce a předseda Českého plynárenského svazu

Patnáctého prosince Evropská komise zveřejnila soubor navrhovaných legislativních úprav zásadních plynárenských směrnic.  Návrhy zahrnují pravidla pro dekarbonizaci trhu s vodíkem a plynem, legislativu pro omezování metanových emisí, pro energetickou kvalitu budov a nakládání s uhlíkem.

Plynárenský balíček má být dalším stavebním prvkem strategie Green Deal, navazuje na dřívější tzv. Zimní balíček, Klimatický zákon EU a letošní Fit for 55.

K návrhům směrnic v příštích týdnech a měsících proběhne připomínkové řízení. Za Českou republiku bude gestorem rámcové pozice Ministerstvo průmyslu a obchodu; na přípravě pozice bude prostřednictvím Českého plynárenského svazu spolupracovat i Pražská plynárenská.

Účelem hlavního dokumentu je podpořit nástup obnovitelných a nízkoemisních plynů a vodíku. S tímto cílem komise navrhuje například snížení tranzitních tarifů pro vodík, připouští křížové dotace a nastavuje limit 5 % pro přeshraniční přepravu směsi vodíku a zemního plynu. Za problematická zde považujeme zejména ustanovení o povinném horizontálním a vertikálním oddělení výrobců a provozovatelů vodíkových systémů od subjektů tradičního plynárenství. Takové nastavení rozhodně neurychlí nástup vodíkové energetiky, ba naopak.

Snižování emisí metanu z plynárenské sítě je v Pražské plynárenské tradičním tématem a dlouholetou praxí. „Vede nás k tomu starost o ochranu ovzduší i jasná motivace ekonomická. S novou legislativou – ač si jistě zaslouží řadu úprav – si v koncernu poradíme.“, uvedl Martin Slabý, předseda představenstva Pražské plynárenské Distribuce a předseda Českého plynárenského svazu.

Návrhu směrnice o energetické kvalitě budov věnujme velkou pozornost – jeho bezvýhradné přijetí nelze za Českou republiku akceptovat. Při veškerém a nezpochybňovaném úsilí o snižování emisní a energetické náročnosti budov musíme respektovat energetickou realitu naší země, zdrojovou i geografickou; zvažovat proveditelnost a udržitelnost sociální a ekonomickou. Bez zemního plynu pro vytápění, byť jako přechodového řešení, se v příštích desetiletích neobejdeme.

Dlouho očekávaný plynárenský balíček teď čeká celoevropská diskuse. V ní musíme obhájit právo na národní řešení, které nastaví rozumný odraz nových směrnic do české energetiky a života obecně.

Do této diskuze rozhodně zasáhne i nová evropská taxonomie, tedy hodnocení udržitelnosti a pravidla financovatelnosti pro zemní plyn a jádro, která bude zveřejněna v příštích dnech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…