Evropská komise nadzvedla pokličku ke smlouvě TTIP. A toto zveřejnila

27.04.2016 19:51

Evropská komise vydala zprávu, ve které shrnuje svoje postupy při vyjednávání mezinárodní obchodní smlouvy TTIP. Po třech letech a mnoha vyjednávacích schůzích jsme tak zase o krok blíž k podepsání přelomové dohody, která by měla výrazně ovlivnit život a ekonomiku Evropy i USA.

Evropská komise nadzvedla pokličku ke smlouvě TTIP. A toto zveřejnila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti geneticky modifikovaným potravinám ,firmě Monsanto a TTIP

Švédská politička a zastupitelka Evropské komise pro obchod Cecilia Malmströmová napsala vyjádření k pokrokům ohledně smlouvy TTIP. Odprezentovala totiž zprávu, ve které se EU ve stručnosti vyjadřuje k některým úskalím této dohody.

Zpráva shrnuje naše vyjednávání, na kterých se podílela Evropská komise jako tým,“ vysvětlila Malmströmová. Vše v souladu s návrhy Jean-Clauda Junckera a za účasti mnoha dalších představitelů evropských úřadů.

„Děláme velké pokroky v mnoha částech TTIP,“ napsala Malmströmová a dodala, že však stále ještě hodně chybí k tomu, aby byly hlavní body smlouvy již koncem roku dohodnuté.

Vzpomněla také na průmyslový veletrh v Hannoveru, kterého se mimo jiné účastnil i americký prezident Barack Obama, jenž na něm TTIP promoval. Stále však vyjednavače čeká nejedno kolo diskusí nad budoucností smlouvy.

„Náš cíl pro vyjednávání o TTIP je jasný: dosáhnout našich cílů co nejrychleji, abychom mohli vyjednávání ukončit ještě v roce 2016,“ napsala a dodala, že to lze zvládnout.

„Nicméně je před námi stále dost práce, a jak jsem již dříve zdůraznila, obsah je důležitější než rychlost,“ poznamenala a dodala, že TTIP musí být „solidní a vyvážená smlouva, která vytvoří obchodní příležitosti na obou stranách Atlantiku, poskytne více možností spotřebitelům a posílí naši pozici v globálním měřítku.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…