Evropská komise plánuje další přerozdělování migrantů. Ministři z V4 šílí , nervy povolily už i Zaorálkovi

04.05.2016 21:37

Zástupci Visegrádské skupiny odmítli návrh Evropské komise na přerozdělování migrantů. Český ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) je z něj nemile překvapen. Evropská komise by podle něj neměla předkládat něco, co Evropu rozděluje. Reagoval tak na dnešní návrh reformy způsobu, jakým osmadvacítka řeší žádosti o azyl, který dnes Evropská komise představila. Zkritizoval jej i Pražský hrad. Zprávu přinesla ČTK.

Evropská komise plánuje další přerozdělování migrantů. Ministři z V4 šílí , nervy povolily už i Zaorálkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

Maďarský ministr zahraničních věcí Péter Szijjártó návrh označil za nepřípustný a postoj Evropské komise za vydírání. Šéf polské diplomacie Witold Waszczykowski poznamenal, že si stále není jist, zda Evropská komise svůj návrh myslí vážně. Proti kvótám se vyslovil i slovenský státní tajemník Lukáš Parízek. Politici to řekli na tiskové konferenci po jednání ministrů zahraničí Visegrádské skupiny a zemí Východního partnerství.

Eurokomisař Johannes Hahn označil návrh komise za kompromis různých postojů. Dodal, že rozhodnutí o návrhu komise bude na členských státech. „Nikdo není nadšený z kvót, ale zdá se, že je nezbytné, aby došlo k rozdělení břemene,“ reagoval na kritiku Hahn.

Podle Zaorálka je změna azylové politiky velmi zásadní změnou pravidel Evropské unie, a proto by EK měla vycházet z toho, na čem je shoda mezi dostatečným počtem členů EU. „Jsem přesvědčen, že právě tyto principy, které byly uplatněny v návrhu, kde se znovu vrací nějaký princip povinného rozmísťování uprchlíků, jsou něco, na čem shoda není. A proto mě ten návrh překvapil,“ řekl.

Jeho kolegové z Maďarska a Polska volili ostřejší slova. „Co se týče tohoto návrhu, podle mě je to vydírání. Je to naprosto nepřípustné a je to velmi neevropský typ návrhu ze strany komise,“ řekl Szijjártó. Dodal, že návrh jde podle něj proti zdravému rozumu. Podobně již dnes reagovali i polský a slovenský ministr vnitra.

Podle návrhu Evropské komise má být současné pravidlo, že žádost o azyl řeší první země, kam uchazeč vstoupí, doplněno o krizový mechanismus přerozdělování do dalších států EU, spouštěný automaticky v případě vysokého počtu žadatelů v některém členském státě. Země se budou moci ze systému dočasně vyplatit částkou 250 000 eur (6,75 milionu Kč) za jednoho odmítnutého žadatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…