Evropská unie nás chce všechny odzbrojit. Chce a chce a chce, zuřil u Jílkové expert na střelby

26.01.2017 23:19

V České televizi bylo zase jednou pořádné horko. V pořadu Máte slovo moderátorky Michaely Jílkové se vedla vášnivá debata o držení zbraní v Česku. Bezpečnostní analytik Jan Schneider varoval, že by v České republice mohlo dojít k masakru. Do slovní bitky se zapojila i poslankyně Jana Černochová. Od psychologa Jeronýma Klimeše dostala pořádně na frak i Evropská unie.

Evropská unie nás chce všechny odzbrojit. Chce a chce a chce, zuřil u Jílkové expert na střelby
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Pořad Máte slovo Michaely Jílkové.

Anketa

Ve které partaji budou nejvíc naštvaní z výsledků sněmovních voleb?

3%
35%
0%
0%
52%
0%
0%
0%
6%
hlasovalo: 4743 lidí

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chce do Ústavy České republiky zanést právo občanů aktivně se bránit teroristům a jiným agresorům se zbraní v ruce. Právní experti většinou oponují, že právo bránit se agresorům již v našich zákonech zakotveno je a ústavní změna je nadbytečná. Potřebujeme tedy změnu ústavy k tomu, abychom se mohli bránit teroru se zbraní v ruce?

O této otázce se v pořadu Máte slovo moderátorky České televize přeli první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová, bývalá náměstkyně ministryně spravedlnosti Hana Marvanová, bývalý policejní instruktor, metodik střelecké přípravy Pavel Černý, bezpečnostní analytik Jan Schneider, psycholog Jeroným Klimeš, myslivec z Brna Bohumil Straka a aktivista Jan Cemper. Rozebírali také plány EU na omezení legálně držených zbraní.

Výcvik ozbrojených občanů je prý lepší než výcvik ozbrojených policistů

„Já si myslím, že průměrný držitel zbraně je schopen rozlišit teroristického útočníka,“ zdůraznil v úvodu myslivec. „V poslední době jsme zažili např. teroristické útoky v Istanbulu, a kdyby se poblíž ozbrojeného teroristy objevil ozbrojený občan, mohl by ho zastavit. Český zákon o držení zbraní je podle myslivce velmi přísný, kvalitní a vyvážený. Je to velice vhodná úprava proti snahám Evropské unie, pokud to bude v naší ústavě,“ doplnil pan Straka.

Schneider varoval, že ne všichni lidé se chovají zodpovědně, a mohlo by se stát, že se ozbrojený občan může opít a v alkoholovém opojení začít pálit kolem sebe. „Celý problém je v tom, že tyto situace se nedají nacvičit. My nevíme, v jaké situaci nastane další útok,“ varoval Schneider.

Poslankyně Černochová oponovala, že jsou lidé soudní a vědí, že nesmějí míchat použití zbraně a pití alkoholu. Pavel Černý doplnil, že mnozí ozbrojení laici mají dnes lepší výcvik než policisté. „Mnohdy je výcvik ozbrojených občanů lepší než výcvik ozbrojených policistů,“ prohlásil. „To je ale smutné, nemyslíte?“ vznesla dotaz do pléna Jílková.

Ke slovu se dostala i Hana Marvanová, která divákům vzkázala, že se o jejich bezpečnost má starat stát, ale ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v podstatě přiznává, že to stát nezvládá. „Tady ministr vnitra, který má pod sebou policii řekne: Občané, ozbrojujte se, protože já nejsem schopen zajistit vaši bezpečnost,“ kroutila hlavou advokátka. Okamžitě také připomněla, že v případě střelby v Uherském Brodě mohlo leccos dopadnout jinak, kdyby policie přijela dřív.

„Zaznělo tady jméno pana ministra vnitra Milana Chovance a já chci říci, že pan ministr byl intenzivně zván, ale pozvání odmítl,“ vmísila se do debaty moderátorka.

Z úst Marvanové také zaznělo, že právo EU bude v oblasti držení zbraní nadřazeno právu českému, a to i v případě, že bychom to měli zakotveno v ústavě. Nemluvě o tom, že současné zákony již umožňují použití zbraní v případě ohrožení. Nápad ministra Chovance je tedy podle Marvanové nadbytečný.

Ačkoli je Černochová opoziční političkou, v pořadu vytrvale hájila sociálního demokrata Chovance. Na právu zakotvit nošení zbraně v ústavě nevidí dáma z ODS nic špatného. Poláci také mají zákonem stanoveno, že základem jejich zemědělství jsou rodinné farmy. Proč my bychom nemohli mít v ústavě právo nosit zbraň. „Kriminalita provedená legálně drženou zbraní představuje 0,06 procenta,“ prozradila Černochová.

V publiku si vzal slovo psycholog Jeroným Klimeš a pořádně se obul do Evropské unie. „Problém není ve zbraních. Problém je v tom, že Evropská unie se zbláznila a řeší kraviny,“ rozkřikl se host. Metodik střelecké přípravy Pavel Černý dal Klimešovi za pravdu. Nevidí sebemenší důvod k tomu, abychom si zvenčí nechali diktovat, zda smíme nosit zbraň. „Evropská unie chce odzbrojit naše občany. Chce a chce a chce,“ zuřil před kamerami Černý.

Lidé jen sedí doma a nepomůžou si, varovala Marvanová

Marvanová kontrovala, že držitelé zbraní by měli procházet důkladnými psychotesty, což ukázal i případ z Uherského Brodu. Kromě toho advokátka striktně odmítla tezi, že by EU chtěla kompletně odzbrojit své občany. Příslušná směrnice už doznala změn a o dalších se jedná.

Za velmi nešťastné označila strašení lidí tím, co všechno nám hrozí. Co mají dělat hendikepovaní lidé či staří lidé, kteří se bojí pořídit si zbraň nebo nemohou. To mají mít pocit, že jsou ztracení, že jim stát nepomůže? Podle Marvanové by politická reprezentace měla ujišťovat občany, že na ně nezapomíná. Následně smetla ze stolu argument, že starým lidem by mohl v nouzi pomoct právě ozbrojený občan. „To je iluze. I v menších věcech sedí lidé tiše zavření doma a nepomůžou,“ upozorňovala advokátka.

Z úst aktivisty Jana Cempera znovu zaznělo, že bezpečnost občanů má v první řadě dbát stát a český zákon pamatuje na situace, kdy občan může v případě ohrožení vlastního života, ohrožení rodiny nebo jiné krajní nouze použít zbraň.

Podplukovník Černý znovu prohlásil, že ve Francii nemají lidé právo nosit zbraň, a kdyby ji někdo měl při masakru v hudebním klubu Bataclan, mohl by zabránit krveprolití. Proto by i čeští občané měli mít právo nosit zbraň. V určitých případech by měli mít právo vzít si zbraň např. i na koncert, což dnes české zákony zakazují. „Mělo by se rozhodně změnit to, aby osoby se zbraní mohly v budoucnu kamkoliv nosit zbraň, a tedy lépe čelit moderním hrozbám. Současné omezení je hloupé,“ předestřel svůj názor Černý.  

Vy jste si vzal nějaký prášek, že mluvíte z cesty, udeřila Černochová

Ve druhé polovině pořadu se strhla pořádná slovní bitka poslankyně Černochové s pánem z publika – členem iniciativy Ne základnám. Host se na Černochovou obořil, že se byl podívat na jednání poslanců, když řešili otázku držení zbraní, a zaslechl tam tezi náčelníka generálního štábu Armády ČR Josefa Bečváře, který údajně poslancům doporučoval, aby více spolupracovali se členy ozbrojených spolků, kteří jsou odhodláni bránit svou zemi. Host nechápal, proč Černochová tenhle nápad při jednání poslanců na výboru odsuzovala.

Černochová oponovala, že tuto větu nepronesl pan Bečvář, ale poslanec Bohuslav Chalupa z hnutí ANO. Pán si však trval na svém. Podle jeho názoru to byl Bečvář, bude si na tom trvat a nenechá se umlčet. „To je obvyklá taktika paní poslankyně, když jí dojdou argumenty, začne křičet,“ rozčílil se člen hnutí Ne základnám. Do sporu vstoupila moderátorka Jílková, která muže uklidňovala, že poslankyně nekřičí a v klidu odpovídá. Pán se však ani tak nedal přesvědčit, až to Černochová nevydržela a spustila zostra.

„Vy jste si vzal nějaký prášek, že mluvíte z cesty?“ ptala se. „Mluvit tady se zástupcem iniciativy Ne základnám nemá smysl. Pán sice opravdu chodí na výbor, ale nic z toho, co tu zaznělo, není pravda. Záznamy z jednání si můžete sami projít,“ prozradila divákům. Posléze potvrdila, že různé pseudovojenské organizace, které nejsou pod ničí kontrolou, považuje za nebezpečné a nechce je legitimizovat tím, že by s nimi stát spolupracoval.

Ke slovu se znovu dostal i analytik Schneider, který nastínil hypotetickou situaci. Velmi nebezpečnou situaci, při které by mohlo dojít ke krveprolití. „Představte si, že se někdo bude cítit ohrožen,“ začal bezpečnostní analytik. „Ten někdo vytáhne zbraň v nákupním centru a uvidí ho jiný ozbrojený občan, který dospěje k závěru, že vidí teroristu. A nebude dlouho trvat a dojde k masakru. Před tím je třeba varovat,“ zdůrazňoval Schneider.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…