Evropská unie se včera radila o Polsku. Proti Varšavě hřímal hlavně největší nepřítel Wilderse

14.06.2018 19:20

Je rozhodnuto. Polsko bude čelit disciplinárnímu řízení, v rámci něhož se bude rozhodovat o případném odebrání hlasovacích práv v Evropské unii. Důvodem je soudní reforma, která podle Evropské komise narušuje fungování právního státu.

Evropská unie se včera radila o Polsku. Proti Varšavě hřímal hlavně největší nepřítel Wilderse
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Soudní reforma je dlouhé měsíce hlavním jádrem sporu mezi Evropskou komisí a polskou vládou. Brusel vládě v Polsku vyčítá, že se snaží dostat pod kontrolu nezávislý soudní systém, a v důsledku toho vážně ohrožuje svobodu a demokracii v zemi. Poláci zpočátku jakoukoli kritiku odmítali, ale nakonec vyměnili premiéra a začali s Junckerem a spol. vyjednávat. Jednání přinesla několik kompromisních návrhů, ale nyní se zdá, že Evropské unii došla trpělivost.

Včera bylo na návrh Evropské komise definitivně rozhodnuto, že se představitelé jednotlivých členských států EU za necelé dva týdny společně sejdou na veřejném slyšení, kde se budou údajná pochybení polské strany projednávat. Jak píše bruselský server Politico, Evropská komise je s dosavadními ústupky polské strany nespokojena. „Slyšení se uskuteční 26. 6. a bude zaměřeno na detailní tematické otázky. Většina členských států návrh EK podpořila,“ uvedla mluvčí Bulharska, které aktuálně předsedá Radě EU.

Konkrétně je Polsku nejvíce vyčítán zákon o Nejvyšším soudu, který vstoupí v platnost zkraje července. Vláda mimo jiné snížila věk odchodu do důchodu pro soudce, a také tímto způsobem tak dosáhne výměny až 40 % soudců Nejvyššího soudu. Představitelé strany Právo a spravedlnost tvrdí, že se tak země zbaví soudců, kteří byli ve svých pozicích již v dobách komunismu. Naopak opozice tvrdí, že „komunističtí soudci“ již odešli dávno do důchodu a vláda si jen uzurpuje více moci.

Buď jak buď, Polsku v teoretické rovině hrozí odebrání hlasovacích práv v rámci Evropské unie. V praxi však k něčemu takovému dojde jen stěží. Pro spuštění článku 7 totiž musejí hlasovat všechny členské země EU. Prozatím nejsou známa všechna stanoviska, ale Maďarsko již před časem dalo jasně najevo, že proti Polsku hlasovat nebude. Kromě solidarity patrně také z důvodu, že by samo mohlo v blízké době čelit podobné „výzvě“.

Naopak nizozemský premiér Mark Rutte vyjádřil případnému spuštění článku 7, kde se hovoří o odebrání hlasovacích práv a o dalších sankcích, „bezvýhradnou podporu“. „Demokratická legitimita nemůže bez právního státu existovat. Členské státy EU musejí zaručit svobodu tisku, nezávislé soudnictví a všechny další demokratické atributy,“ uvedl Rutte. Místopředseda EK Frans Timmermans poté v diskusi s poslanci Evropského parlamentu řekl, že jeho a další kolegy z EK nemůže nikdo obviňovat z nedostatečné ochoty jednat: „Snažíme se o to už dva a půl roku.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…