Evropské socialisty chce do voleb vést slovenský komisař. Podpořila ho i česká ČSSD

19.09.2018 1:45

V Bruselu začíná boj o křesla. Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič v pondělí potvrdil, že má zájem stát se před volbami do Evropského parlamentu „vedoucím kandidátem“ evropské socialistické frakce (S&D).

Evropské socialisty chce do voleb vést slovenský komisař. Podpořila ho i česká ČSSD
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Zatím získal dvaapedasátiletý slovák Maroš Šefčovič podporu devíti sociálnědemokratických stran v EU včetně české ČSSD, a splnil tak vnitrostranické podmínky. S Němcem Manfredem Weberem z Evropské lidové strany (ELS) jsou tak zatím jedinými evropskými politiky, kteří veřejně deklarovali zájem o funkci příštího předsedy Evropské komise.

Využití takzvaných spitzenkandidátů, tedy vedoucích kandidátů, uplatněný poprvé v minulých volbách v roce 2014, se významné evropské politické síly rozhodly zopakovat ve volbách do europarlamentu příští rok v květnu – a především ve vývoji po nich.

Předpokládá se tak, že evropské politické rodiny oznámí, kdo by podle nich měl být předseda komise, kterého vybírá summit EU, tedy prezidenti a premiéři členských zemí, a předkládá ho europarlamentu ke schválení.

Naposledy daly velké frakce šéfům států a vlád najevo, že jejich podporu na plénu parlamentu získá kandidát vítězné frakce, kterým byl tehdy nynější předseda komise Jean-Claude Juncker.

Aktuálně v Komisi odpovědný za energetickou unii Šefčovič novinářům sdělil, že budoucí desetiletí rozhodne o postavení Evropy pro celé toto století. „Musíme zvládnout otázky strategické autonomie, modernizace průmyslu a být schopni se daleko silněji postavit na vlastní nohy, pokud jde o obchodní politiku, obranu a zahraniční politiku,“ uvedl s tím, že je potřeba zajistit, aby volby nebyly jen o jednom tématu, tedy o migrační problematice.

Podle Šefčoviče poslední kroky a návrhy Evropské komise přispějí k tomu, že na tento problém bude možné do voleb pohlížet jako na něco, co „jsme dostali pod kontrolu“ a už nepředstavuje nebezpečí. „Pokud občané EU uvěří, že tuto otázku zvládáme, tak se otupí i ten osten a napětí, které toto téma provází,“ je přesvědčen komisař.

Nechybělo ani vyjádření vděku pro českou ČSSD, která Šefčoviče navrhla na tuto funkci. „Velmi si vážím toho, že to přišlo z Prahy, z české sociální demokracie. Přišli s tím nápadem, přesvědčili mne, abych do toho šel,“ uvedl a poznamenal, že nyní už má podporu „napříč celou Evropou“ – od Pobaltí, přes střední Evropu až po jihovýchod kontinentu.

Místopředsedu Evropské komise podpořil jménem slovenské vládní koalice i premiér Peter Pellegrini. „Uděláme vše pro to, aby se tímto kandidátem pro volby do Evropského parlamentu stal,“ řekl po společném jednání české a slovenské vlády v Košicích.

O osobě vedoucího kandidáta začne socialistická frakce naplno diskutovat v říjnu. Finální rozhodnutí by mělo padnout na kongresu počátkem prosince v Lisabonu. Šefčovič připouští, že po květnu 2019 bude nový europarlament zřejmě více členitý než ten nynější a na ustavení potřebné „proevropské většiny“ bude třeba spolupráce tří či čtyř frakcí.

„Bude důležitá i voličská účast, která byla posledně na Slovensku i v ČR velmi nízká. Doufám, že se nám podaří přesvědčit i lídry na domácí politické scéně v ČR a na Slovensku, abychom byli v evropské kampani aktivnější a vedli ji spolu,“ uzavřel komisař.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…