Evropští muslimové v radikálních skupinách. Expertka promluvila o jejich motivech

10.01.2015 10:25

Kde se bere ochota mladých evropských muslimů vstoupit do řad radikálních bojových skupin? Podle odbornice na extremismus Petry Vejvodové může být jedním z motivů i ten náboženský. Ti mladí lidé chtějí podle ní někam patřit a hledají se.

Evropští muslimové v radikálních skupinách. Expertka promluvila o jejich motivech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Letnou za ministerstvo vnitra svolali muslimové modlitbu(arabsky salát). Protestovali tak proti zásahu policie minulý pátek

„Mladí muslimové se nechají často zradikalizovat vlivem místních autorit, například muslimských imámů,“ říká odbornice na extremismus z Masarykovy univerzity v Brně. Zároveň hned dodává, že to neznamená, že každý imám byl radikální a v každé mešitě docházelo k náboru dobrovolníků.

To ovšem zcela nevysvětluje otázku, proč se nepodařilo integrovat mladé muslimy. „Ti, kteří radikalizaci podlehnou, jsou často mladí lidé, kteří hledají sami sebe. Nemají žádnou vlastní identitu a může u nich docházet k identitárnímu střetu,“ říká.

Na jedné straně jsou totiž vychováváni k příjmu evropských hodnot a na druhé straně v rodinách jasně cítí, že jsou muslimové. „V nějakém citlivém období se potom dostanou pod vliv radikálních imámů a úplně se s tím ztotožní. Najednou si myslí, že už vědí, kam patří.“ Výsledkem pak podle Petry Vejvodové je, že někteří se vydají do zahraničí bojovat po boku Islámského státu. Když se vrátí, tak představují bezpečnostní riziko.

„Ale někteří mladí muslimové jsou sami o sobě radikální a fundamentálnímu výkladu islámu hluboce věří. I takoví v Evropě žijí,“ dodala v rozhovoru pro LN Vejvodová.

Kdokoli se rozhodne odjet do zahraničí a bojovat, tuto možnost dostane

Podle dostupných informací jsou prý rekruti ve výcvikových táborech islamistů přijímáni bez problémů. Nikdo na ně údajně nehledí jako na nebezpečí ze Západu. „V současné době to vypadá tak, že kdokoli se rozhodne odjet do zahraničí a bojovat v řadách skupin, jako je Islámský stát, tak možnost dostane. Dostane výcvik se vším všudy,“ uvádí specialistka ne extremismus a připomíná, že zdaleka se tam nevydávají pouze muslimové. Jedná se podle ní především o lidi z nefunkčních rodin či nezaměstnané a vstup do podobných skupin jim dává novou identitu, o níž se mohou opřít.

„Jeden z motivů může skutečně být, že dotyčný chce někam patřit, mít možnost se o něco opřít – třeba i o hodnoty, které dosud postrádal,“ vysvětluje v LN Petra Vejvodová. „Stejně tak se ale nedá pochopitelně jako hlavní motiv vyloučit možnost odejít někam bojovat se zbraní v ruce. Ano, někteří bojovníci bojují z náboženských důvodů, s kterými jsou plně ztotožněni.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…