Evropu zachránili obyčejní lidé, tvrdí Petr Robejšek. Ti, co zvolili Orbána a Salviniho a postavili se elitám

29.03.2019 8:07

Maďarsko, Polsko a Itálie prosadily svou a německá kancléřka Angela Merkelová musela upustit od programu kvót na přerozdělování migrantů v Evropě. Tak to alespoň vidí politolog Petr Robejšek, který složil hold maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi či italskému ministrovi vnitra Matteo Salvinimu. Jen díky nim prý teď EU konečně dělá, co má.

Evropu zachránili obyčejní lidé, tvrdí Petr Robejšek. Ti, co zvolili Orbána a Salviniho a postavili se elitám
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Petr Robejšek

„Převoz Afričanů do Evropy končí. Operace ‚Sophia‘ byla sice formálně prodloužena o šest měsíců, ale fakticky se bude konečně dělat jenom to, co by bylo správné od samého začátku. Letecky monitorovat situaci a cvičit lybijské pohraničníky. Došlo k tomu pouze díky Maďarsku, Polsku, Itálii a především díky příznivým okolnostem. Kdyby Maďaři opakovaně nevolili Viktora Orbána a Poláci nezvolili PiS, tak by kancléřka Merkelová prosadila migrační kvóty. Pak by v Itálii jen těžko tak jasně zvítězila koalice Legy a Pěti hvězd a migrační vlna by pokračovala až do trpkého konce. Ale to je pouze popis výsledku. K němu by vůbec nedošlo nebýt jedinečných okolností,“ napsal Robejšek v komentáři na blogu Aktuálně.cz.

Skutečností ovšem je, že právě Itálie a její ministr vnitra Matteo Salvini tlačili na prosazení povinných kvót na přerozdělování migrantů a uprchlíků v EU, protože měli za to, že Apeninský poloostrov, na němž italský stát leží, je migranty přeplněn.

Robejšek však místo tohoto faktu vyzdvihuje fakt jiný. Připomíná, že dnešní vládní strany Liga a hnutí Pěti hvězd vznikly už v osmdesátých letech, ale vládnou až dodnes. To podle Robejška dokazuje, jak dlouhý čas potřebují západní voliči k tomu, aby přišli k rozumu. Aby uviděli to, na co obyvatelé střední Evropy poukazovali už celé roky, že je migrační krizi třeba řešit především v Africe a na Blízkém východě.

Pány Orbána a Salviniho má Robejšek za rozumné politiky, které zvolili obyčejní lidé, kteří odolali tlaku elit. Elity totiž Orbána i Salviniho označily za populisty a od jejich zvolení odrazovaly. A prohrály. Vedle Orbána a Salviniho proto Robejšek složil hold i zdravému rozumu obyčejných lidí.

„Takže sláva demokracii? Nepochybně. Ale jen díky tomu, že ji svým ‚selským rozumem‘ a statečným chováním uskutečňovali obyčejní lidé. Ano, přesně ti, nad kterými se akademický proletariát cítí povznesen vzděláním a morálkou. Povznesen a proto i povolán k tomu, aby ve jménu pouze svých vlastních hodnot a zájmů zatahoval svůj národ do historických slepých uliček. Takže sláva obyčejným lidem,“ napsal doslova Robejšek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…