Exekuce na majetek Prahy zastavena. Chybovala úřednice a má vyhazov

23.01.2012 17:21

Exekuce na majetek Prahy byla zastavena. Informace o zastavení řízení byla zaslána i na katastr nemovitostí, který by měl nyní vymazat záznam o exekuci ze svého registru, řekl v pondělí novinářům pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Exekuce na majetek Prahy zastavena. Chybovala úřednice a má vyhazov
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda, primátor hlavního města Prahy

Za exekuci na majetek Prahy může pochybení magistrátní úřednice, která zapomněla uhradit dluh magistrátu bytovému družstvu v Praze 6. Magistrát v pondělí dlužnou částku ve výši 205.942 korun uhradil. Kvůli exekučnímu řízení Praha nesměla nakládat s majetkem.

Hlavní město podle primátora prodalo v roce 2002 Bytovému družstvu U Šárky byty s tím, že družstvo převezme i veškeré dluhy včetně dluhů za neplatiče. Družstvo se proti dohodě ohradilo a obrátilo se na soudy, které rozhodly v jeho prospěch.

Úřednice za pochybení dostala výpověď

Dlužná částka podle Svobody činí 163.306 korun, s připočtením dalších nákladů a poplatků za exekuci se dluh vyšplhal na 205.942 korun. Primátor předpokládá, že část peněz se Praze vrátí, protože město částku uhradilo obratem, a tudíž by se měla snížit odměna pro exekutora.

"Je to selhání úřednice z odboru správy, evidence a využití majetku, která je ve výpovědi," uvedl primátor. O důsledcích bude s úřednicí jednat ředitel magistrátu Martin Trnka.

Primátor má problém s postupem exekutora

Hlavní město podle primátora zřejmě podá stížnost ke komoře exekutorů na postup exekutora, který o řízení rozhodl. "Ptám se, jestli je úměrná cena za 200.000 korun pomník Jana Husa, Karlův most nebo majetek města v řádu miliard. Ptám se, jestli exekutor jednal přiměřeně," poznamenal Svoboda.

Primátorovi také vadí, že oznámení o exekuci stejně jako návrh na smírné vyrovnání dostalo město až dnes ráno. "Jak může mít listina o návrhu smírného řešení stejné datum jako návrh na vyslovení exekuce, a ten je realizován, dřív než dostaneme návrh na smírné řešení," dodal primátor.

Celé exekuční řízení Svoboda označil za směšný příběh. Zveřejnění této záležitosti v médiích spojuje s blížící se volbou předsedy pražské ODS, která je naplánována na příští pondělí. Svoboda bude na předsedu kandidovat.

SLEDUJEME téma: Exekuce

Nejedná se o první případ exekuce na hlavní město. Loni v dubnu nařídil exekuci majetku magistrátu Obvodní soud pro Prahu 1 kvůli tomu, že úřad neodpověděl na žádost Jakuba Sedláčka o informaci. Chtěl po magistrátu zveřejnění interního auditu na odboru dopravy, který prověřil systém přidělování registračních značek motorovým vozidlům. Úřad ale odmítl poskytnout kompletní znění materiálu a poslal Sedláčkovi pouze výtah z dokumentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…