Exhejtman Novotný opustil ČSSD. Prý kvůli nedostatku demokracie

16.09.2015 21:38

Poslanec a bývalý hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný vystoupil z ČSSD. Novotný v únoru po tlaku strany odešel z funkce hejtmana a zůstal jen poslancem. Ve své oficiální rezignaci důvody nesdělil. ČTK o tom informoval předseda místní organizace v Sokolově a náměstek hejtmana Miloslav Čermák. Členem poslaneckého klubu ČSSD ve Sněmovně Novotný podle informací ČTK zůstává.

Exhejtman Novotný opustil ČSSD. Prý kvůli nedostatku demokracie
Foto: Oficiální foto Josefa Novotného
Popisek: Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD).

Podle informací ČTK Novotný reagoval rezignací na jednání místní organizace ČSSD v Sokolově, kde se začínala projednávat kandidátka do krajských voleb. "Pan Čermák se sám delegoval do funkce lídra, aniž by to prošlo nějakým demokratickým procesem. To byla poslední kapka," řekl Novotný ČTK.

Miloslav Čermák ale ČTK řekl, že skutečné důvody nezná. "Zatím se teprve vybírají kandidáti na kandidátku. O pořadí se zatím vůbec nejednalo," řekl ČTK. Podle něj ale bude nyní důležité i to, jak se postaví Novotný ke své roli ve Sněmovně, kam byl zvolen za ČSSD.

"Kolega Novotný mě informoval o tomto svém kroku. Domluvili jsme se, že členem poslaneckého klubu zůstane," řekl ČTK předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. "Mohu potvrdit, že tak, jak se mi vyjádřil, tak toto jeho rozhodnutí nepramení z jakékoli situace zde v Poslanecké sněmovně. Má to souvislost s regionem," dodal. Podle Sklenáka je však nešťastné, když někteří lidé získají zastupitelský nebo poslanecký mandát za ČSSD a pak ze strany vystoupí. I kdyby Novotný klub ČSSD opustil, sílu koalice by tím neohrozil, vláda má ve Sněmovně pohodlnou většinu.

Odchodem Novotného ze strany vyvrcholily spory mezi Novotným a členy ČSSD v kraji. Novotný stejně jako další hejtmani, kteří byli zvoleni i do Poslanecké sněmovny, čelil tlaku, aby si vybral jen jednu z funkcí. Nakonec zvolil funkci poslance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…