Exministr Barták: Zaplať pánbůh, že v Čechách nemáme šibenice

19.03.2012 11:51

Exministr obrany Martin Barták, který je obviněn z korupce, prý nechápe, že státní zastupitelství v Ostravě věří více člověku s americkým pasem, než jeho výpovědi a slovům pěti členů vlády. Podle něj navíc Wiliam Cabaniss nikde ve svých výpovědích neříká, že se korumpovalo. Tak si to pouze vyložil státní zástupce. „To bych musel být naprostý idiot,“ tvrdí pak Barták v rozhovoru pro časopis Týden k tomu, že by si právě Cabanissovi řekl o peníze.

Exministr Barták: Zaplať pánbůh, že v Čechách nemáme šibenice
Foto: wikipedie.cz
Popisek: Bývalý ministr obrany Martin Barták

Martin Barták v rozhovoru pro týdeník Týden vysvětlil, že kauzy pandurů a Tater jsou dvě zcela odlišné kauzy, které ale nepochopitelně média vždy spojují. „Kauza Tatra se přece řeší v Ostravě…A někdo po konzultacích se státním zastupitelstvím v Ostravě by si strašně přál, aby se tyto dva případy daly spojovat a ještě k nim přihodit několik dalších z ministerstva obrany. Opravdu to ale spolu nijak nesouvisí,“ zmínil k tomu exministr.

Jeho obvinění v této věci je prý naprosto absurdní a nepodložené, neboť neexistují žádné důkazy.  Podle něj je ale tady záhadná účast státního zástupce, neboť policie jeho kauzu odložila, ale státní zástupce Dušan Táborský jej později obvinil a to bez jakýchkoliv důkazů a na základě vykonstruovaných faktů. Navíc byl případ "jaksi nelogicky" přesunut do Ostravy.

„Odepřeli mi právo na spravedlivý proces a na zákonného státního zástupce. Jedná se téměř o totalitní praktiky a já jen stále doufám, že si někteří komunističtí prokurátoři s chutí nevzpomněli na staré dobré časy,“ zmínil k tomu v Týdnu roztrpčeně Barták.

Při jednom z posledních výslechů měl dokonce podle něj státní zástupce říci, ať si svoje připomínky jeho obhájce nechá na závěrečnou řeč u soudu. „Jak může státní zástupce takto předjímat výsledek vyšetřování? Zaplať pánbůh, že nemáme šibenice.“

Připomeňme, že policie vyšetřuje již několik měsíců podezření, že Barták, coby někdejší náměstek ministryně obrany, údajně počátkem roku 2008 chtěl peníze v souvislosti s armádní zakázkou na nákladní automobily Tatra. Po letech ho z toho obvinil někdejší americký velvyslanec v ČR William Cabaniss.

Nabídka přišla naopak od Adamse

Barták ale nyní pro Týden vysvětlil, že naopak nabídka na to, že dostane peníze, přišla od ředitele Tatry Ronalda Adamse.  Ten měl prý za navýšení armádní zakázky pro Tatru nabízet nějaké prebendy. „Jde ale o součást trestního řízení, o němž se nemohu bavit,“ podotkl ale k tomu Barták

Na konání Adamse jsou ale dle jeho mínění svědci, ovšem státní zastupitelství v Ostravě se tím nijak zvlášť nezabývalo. "Rok se nedělo vůbec nic. Až teď po roce jsem najednou z Brna dostal předvolání k podání vysvětlení. Případ pana Adamse nechalo státní zastupitelství uležet, zatímco v mém případě neváhalo nasadit všechny operativní prostředky včetně sledování a důsledného finančního šetření, i když bylo jasné, že já jsem nikdy žádné peníze nepřijal. Šlo tedy i o jasnou snahu najít cokoliv, co by mě mohlo poškodit,“ vysvětlil svou verzi exministr obrany.

Martin Barták také připomněl, že policie procházela všechny účty jemu i celé jeho rodině, ale samozřejmě nikdy nic nenašla. Podle něj se naopak nikdo nezaobírá tím, co se dělo a stále děje v Tatře – jde prý o nestandardní finanční operace – ale všichni se věnují jen jedinému výroku Wiliama Cabanisse.

„Proč si na to proboha vzpomněl po třech letech od doby, kdy jsme se potkali? Když je to tak zodpovědný občan, proč to nešel hlásit hned? Mohl kontaktovat americké orgány, pokud nevěřil české vládě. Neudělal to. Nestalo se totiž vůbec nic. On ale ani teď ve svých výpovědích neříká, že se korumpovalo. Tak si to pouze vyložil státní zástupce,“ pronesl také na adresu Cabanisse Barták.

Měl obavy o Tatru

„Já jsem si nikdy o peníze neřekl. Kdybych to udělal způsobem, jaký popsal pan Cabaniss, musel bych být totální blázen,“ uvedl  a také prozradil, jak se to celé událo. Prý tehdy na setkání s americkými byznysmeny i s Cabanissem jeli přímo z Bílého domu.

„Tam jsem jako součást doprovodu premiéra Mirka Topolánka dvě tři minuty hovořil s prezidentem Georgem W. Bushem, vzápětí jsme odjeli na střelnici – sektání s byznysmeny totiž provázela prezentace České zbrojovky. Pana Cabanisse jsem příliš neznal, předtím jsem ho viděl snad dvacet minut. Ve Washingtonu se ale na delegaci začal obracet s naprosto nepodloženými obavami o kontrakt pro Tatru. Dokážete si představit to, že bych si zrovna v této situaci řekl o úplatek? To bych musel být naprostý idiot,“ dodal Barták ke své kauze.

{relatedarticles title="Psali jsme:" tag="kauza Tatra" count="5"

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

19:03 Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

Slovenský premiér Robert Fico byl dnes postřelen, když po výjezdním zasedání vlády vyšel mezi lidi. …