Exministr Barták půjde před soud za korupci. A nebude sám

12.11.2013 18:01

Hlavní líčení v případu údajné korupce při nákupu vozů Tatra pro českou armádu, ve kterém je obžalován bývalý ministr obrany Martin Barták a zbrojař Michal Smrž, začne v druhé polovině ledna. ČTK to řekl soudce Městského soudu v Praze Stanislav Králík. Podle něho je jednání nařízeno na každý den od 20. do 24. ledna. Bartákovi hrozí od pěti do 12 let vězení.

Exministr Barták půjde před soud za korupci. A nebude sám
Foto: wikipedie.cz
Popisek: Bývalý ministr obrany Martin Barták

Protože budou předvoláváni klíčoví svědci z USA - například bývalý šéf Tatry Kopřivnice Ronald Adams nebo exmanažer firmy Duncan Sellars, případ zřejmě v lednu neskončí. "V každém případě vyslechneme v tomto termínu obžalované a určitě nějaké další svědky. Na základě výsledků zahájeného líčení se uvidí, kam dál zamíří dokazování," uvedl soudce.

Barták v minulosti z korupce obvinil Adamse

Barták se Smržem podle vyšetřování požadovali od představitelů Tatry úplatky za vyřešení problémů, které měla firma při dodávce pro českou armádu. Barták chtěl údajně pět milionů dolarů (přes 80 milionů korun). Smrž, který ale nebyl schopen své sliby splnit, podle vyšetřování požadoval nejprve 100 milionů korun, později slevil na 20 milionů. Majitel zbrojařské firmy MPI Group Smrž je obžalován z pokusu o podvod, Barták pak z přijímání úplatku. Bývalý ministr tvrdí, že jde o vykonstruovanou záležitost.

V rámci kontraktu schváleného vládou automobilka armádě od března 2008 dodala 588 vozů v sedmi modifikacích za 2,7 miliardy korun. Původně měl kauzu projednávat Krajský soud v Ostravě, kvůli hospodárnosti a rychlosti řízení ho však Nejvyšší soud předal v létě do Prahy. V hlavním městě totiž bydlí většina svědků.

Barták naopak v minulosti z korupce obvinil Adamse, který v Bartákově kauze vystupuje jako svědek. Adams údajně na brněnském veletrhu nabídl tehdejšímu náměstkovi ministra obrany Bartákovi úplatek za to, že úřad zadá Tatře další armádní zakázky. Adamse ale nedávno Městský soud v Brně obžaloby zprostil. Protože se státní zástupce neodvolal, verdikt se stal pravomocný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…