Exministr Březina může prožít až pět let za mřížemi. Možná se dopustil podvodu

01.03.2013 7:07

Exministr ČSSD v Zemanově vládě Karel Březina čelí obžalobě z podvodu. Údajně neoprávněně pobíral mzdu za působení v dozorčí radě pražského dopravního podniku, čím se obohatil o 290 tisíc korun. Březina však obvinění odmítá. Deník Právo v jeho kauze zmiňuje i jméno soudce Ondřeje Havlína obviněného z korupce.

Exministr Březina může prožít až pět let za mřížemi. Možná se dopustil podvodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Březina

Karel Březina se kdysi ve vládě Miloše Zemana (SPOZ) stal nejmladším členem vlády. Ve 27 letech zasedl v kabinetu jako ministr bez portfeje. Mezi lety 2010 až 2011 byl náměstkem pražského primátora. Sdružení oživení zveřejnilo materiály, ze kterých vyplývá, že si Březina nechal neoprávněně vyplatit mzdu od pražského dopravního podniku ve výši 290 tisíc korun. Exministr za ČSSD obvinění odmítá. Zprávu přináší páteční Právo.

Soudce Havlín

„Cítím se naprosto nevinný. Byl jsem opět zproštěn v první instanci obžaloby,“ reagoval ve čtvrtek Březina na dotaz Práva, co říká na obvinění. Faktem je, že soud již dvakrát rozhodl v jeho prospěch. Jednou Březinovo stíhání zastavil a v prosinci 2012 ho zprostil obžaloby. Soud vyšší instance však obě rozhodnutí zrušil. Nové projednání věci u obvodního soudu v Praze.

V dozorčí radě pražského dopravního podniku Březina působil mezi lety 2007 až 2011. Zároveň byl ovšem předsedou dozorčí rady Porcela Plus, která se na konci roku 2008 dostala do konkurzu. Tuto informaci však  Březina v dozorčí radě dopravního podniku zamlčel, čím měl na počátku roku 2009 ztratit nárok na plat člena dozorčí. Ten však pobíral až do srpna 2011. Jelikož nebyl právník, nemusel Březina řešit složité právní otázky, které s konkurzním řízením této společnosti vznikly, ale měl to oznámit pražskému dopravnímu podniku.

Podle informací deníku Právo je s Březinovou kauzou spojen i soudce dnes stíhaný pro korupční jednání Ondřej Havlín. V roce 2009 podepsal Březina prohlášení, že splňuje předpoklady pro působení v dozorčí radě další z firem - Žižkov Station Development, - kde tvrdil, že není na podobné pozici v jiné firmě v konkurzu, což s ohledem na společnost Porcela Plus nebylo pravdivé. Tato kauza skončila na stole soudce Havlína a ten Březinu obžaloby zprostil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…