Exministr Svoboda se rozjel v ČT: Kdo nám tedy bude diktovat naše hodnoty, Čína?

18.10.2016 22:43

Exministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) a ředitel Knihovny Václava Havla se v úterních Událostech, komentářích České televize shodli na tom, že snad jsme dost sebevědomou zemí na to, abychom si mohli říci, zda do naší vlasti pozveme nějakého duchovního vůdce. Považují za nepřijatelné, jak se Čína vyjadřuje k cestě tibetského duchovního dalajlámy po Evropě. Ekonomický pohled přidal viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj.

Exministr Svoboda se rozjel v ČT: Kdo nám tedy bude diktovat naše hodnoty, Čína?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čtrnáctý Dalajláma Tändzin Gjamccho

Pánové Cyril Svoboda a Michael Žantovský nechápavě kroutili hlavou nad společným prohlášením prezidenta Miloše Zemana, předsedy vlády Bohuslava Sobotky, předsedy senátu Milana Štěcha a předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka (všichni tři z ČSSD), kde vyjádřili přání rozvíjet strategické vztahy s Čínou a distancovali se od návštěvy tibetského duchovního vůdce v České republice.  

„Vůbec nerozumím té potřebě takové stanovisko vydávat. Dalajláma to během té návštěvy zdůraznil několikrát a říká to i při jiných příležitostech, že nezpochybňuje integritu Číny a po světě cestuje jako duchovní vůdce,“ upozornil Žantovský. Pozastavil se také nad formulací prohlášení, ve kterém se říká, že nám jde o strategické partnerství s Čínou. Něco jako strategické vztahy udržujeme s celou EU, ale s Čínou ne. Čína je důležitý obchodní partner, o tom podle Žantovského není sporu, ale Peking rozhodně není naším strategickým partnerem.

Cyril Svoboda se následně zastal lidoveckého ministra kultury Daniela Hermana, který se s dalajlámou sešel. Zeman a spol. prohlásili, že tak učinil pouze soukromě a nehovoří za český stát. „Já to považuji za ostudné. Česká vláda by měla vystupovat jednotně,“ apeloval na českého prezidenta, premiéra i představitele obou komor parlamentu.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj doplnil, že jemu osobně je tematika lidských práv blízká, ale jako představitel Svazu průmyslu reflektuje skutečnost, že východní státy v čele s Čínou hodně hledí i na to, co se děje na politické scéně toho či onoho obchodního partnera. Česká republika je ve světě vnímána jako země s dobrým strojírenským průmyslem, jako exportér a této své pověsti se snaží dostát. Netroufá si hodnotit politický rozměr česko-čínských vztahů.

Svoboda oponoval, že česko-čínské vztahy snad stojí na tak pevných základech, že si snad můžeme dovolit jednat sebevědomě a přijmout duchovního vůdce Tibetu. Žantovský dal Svobodovi za pravdu. „Kdo nám tedy bude diktovat naše evropské hodnoty. Kam jsme se to dostali? Je přece na nás, zda chceme zůstat otevřenou a demokratickou společností. Já jsem demokrat,“ rozohňoval se v závěru debaty exministr zahraničí Cyril Svoboda. 

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …