Exministr spravedlnosti Pospíšil: Ministryně Válková nechce nezávislé státní zastupitelství

17.08.2014 6:53

Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil vyjádřil v rubrice Politici voličům serveru ParlamentníListy.cz zklamání nad přístupem Ministerstva spravedlnosti k připravovanému zákonu o státním zastupitelství.

Exministr spravedlnosti Pospíšil: Ministryně Válková nechce nezávislé státní zastupitelství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

„Nesouhlasím s opuštěním myšlenky na vytvoření speciálního protikorupčního úřadu ani s posílením pravomocí ministra při dohledu nad činností státních zástupců,“ uvedl Pospíšil s tím, že naopak podporuje kritické názory nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Ty vyjádřil v rozhovoru pro Lidové noviny.

Pospíšil připomíná, že návrh ministerstva kritizuje i Rekonstrukce státu. „Paní ministryně Válková a náměstek Pelikán však bohužel podle všeho nechtějí nezávislé a moderní státní zastupitelství,“ podotýká Pospíšil.

Jiří Pospíšil byl dlouhá léta členem ODS. Za tuto stranu byl také dvakrát ministrem spravedlnosti. Poprvé v letech 2006 až 2009, podruhé 2010 až 2012. Letos koncem ledna z ODS vystoupil. Svůj krok zdůvodnil oboustrannou ztrátou důvěry u nemalé části členů a funkcionářů ODS.

Letos na jaře úspěšně kandidoval jako nezávislý za TOP 09 do Evropského parlamentu. V něm působí ve výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…