Expert: Koronavirus? Normální chřipka nás ohrožuje víc

30.01.2020 8:44

O tom, jak velká je hrozba koronaviru šířícího se z Číny pro Českou republiku, promluvil infektolog Jan Dvořák z Centra cestovní medicíny. „V tuto chvíli se pro nás jeví jako reálnější riziko klasická chřipka,“ říká v rozhovoru pro Info.cz. Dodává však, že těžko nyní odhadnout, jak moc koronavirus předčí chřipku v nebezpečnosti, jelikož lidský organismus podle něj není na tento typ viru připraven a nemá protilátky.

Expert: Koronavirus? Normální chřipka nás ohrožuje víc
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Na úvod Dvořák prozradil, jak se na zprávu o novém koronaviru jako lékař dívá. „Jako lékaři vždy zbystříme, když se objeví nový koronavirus. Víme, že jsou nákazy, které mají epidemický nebo pandemický potenciál. Známe dosud dva koronaviry, které již závažné epidemie způsobily, je to SARS a MERS,“ uvedl s tím, že tento nový typ koronaviru je podle slov podobný právě viru SARS.

Není prý vyloučené, že se současná situace může vyvinout velmi závažně. „Jde o lidské životy a z toho mít radost nikdo nemůže. Vědci byla rychle zjištěna celá genetická podoba viru a byl identifikován jako nový typ. Jde o virové záněty plic. Lidský organismus nemá s tímto typem viru žádnou imunologickou zkušenost,“ varuje lékař.

Je však velmi těžké nyní odhadnout, jak nebezpečný koronavirus skutečně bude. „Jestli se objeví takový typ viru, který je schopen se takto rychle a snadno množit vzduchem, tak to má velmi nebezpečný ‚potenciál‘ vytvořit pandemii. Nesmí se to podceňovat,“ zdůraznil Dvořák.

Doplnil, že zatím je úmrtnost na tento nový koronavir poměrně nízká a postihuje především lidi, kteří mají slabší imunitní systém. „Jde tedy většinou o starší lidi již s nějakou chronickou chorobou, zde je pak odolnost proti tomuto viru výrazně nižší než u běžně zdravých lidí,“ vysvětlil infektolog.

Nebezpečnost koronaviru podle něj mezinárodní společenství bere vážně. „Čína relativně rychle přikročila k drakonickým opatřením. Světová zdravotnická organizace okamžitě zahájila různé debaty a začala přemýšlet o tom, s jakou intenzitou má zasáhnout. Státy jsou připraveny, diagnostika se rychle rozšířila, lidstvo si uvědomuje, že to může být velmi závažné,“ všímá si Dvořák.

Nový typ koronaviru je často v médiích srovnáván s chřipkou, je tomu skutečně tak? „V tuto chvíli je pro Česko skutečně stále reálnější riziko nákazy klasickou chřipkou, i u ní je úmrtnost především opět u lidí s oslabenou imunitou,“ připomněl lékař s tím, že podobnost koronaviru s chřipkou je hlavně v tom, jakým způsobem se šíří.

Jak moc koronavirus chřipku předčí v té nebezpečnosti, to se ještě neví. Proti chřipce máme protilátky, známe ji. U koronaviru zatím nevíme, má velký potenciál se rozšířit. Velmi rychle se dokázal přizpůsobit a napadnout člověka,“ uvedl.

Zatím tedy neexistuje žádný přímý lék. Možnost léčby, která je dostupná, je podle Dvořáka léčba kauzální, nebo antivirotikum. Není zatím popsaný způsob, jak virus útočí a na co ti lidé přesně umírají. „Neví se, zda umírají agresivitou viru, že masivně napadne plicní buňky, že dýchací systém selže, nebo jestli se šíří i do jiných orgánů těla, nebo zda způsobí tak intenzivní zánětlivou reakci v organismu, která velmi rychle a závažně zhorší chronické onemocnění člověka,“ uvedl Dvořák s tím, že je velmi důležité pochopit průběh onemocnění a jaké jsou možné komplikace.

Za vznikem této situace podle jeho názoru stojí z velké části i nepoučitelnost lidí ze zkušeností s virem SARS, jenž se šířil zcela totožným způsobem. „Od té doby epidemiologové a vědci nabádali nejen v Číně k přísné kontrole podobných tržišť s divokými zvířaty a dohledu nad nimi, aby se snížilo riziko nové nákazy. K tomu ale nedošlo. Je to dopad drancování přírodních zdrojů,“ dodává na závěr Dvořák.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…