Expert: Lukašenko zůstane? Pro Putina dobré. Lukašenko pryč? Taky dobré. Ale jednu věc Rusko nechce

17.08.2020 11:06

V Bělorusku to vře. Desítky tisíc lidí dávají najevo, že už mají dost diktatury Alexandra Lukašenka, který v zemi vládne od roku 1994. Policie neváhá demonstranty bít do krve. Jak to skončí? Přijdou Lukašenkovi na pomoc ruští vojáci? Český premiér Andrej Babiš (ANO) se tohoto scénáře obává. Ale nemusí k němu dojít. Ruský prezident prý možná vůbec nestojí o to, aby se musel angažovat v běloruském případě. Ale jedné věci se obává...

Expert: Lukašenko zůstane? Pro Putina dobré. Lukašenko pryč? Taky dobré. Ale jednu věc Rusko nechce
Foto: Reprofoto: 1tv.ru
Popisek: Vladimir Putin.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko, vládne ve své zemi pevnou rukou od roku 1994. Bývá nazýván posledním diktátorem v Evropě. V posledních prezidentských volbách, které proběhly před pár dny, podle oficiálních údajů získal 80 procent hlasů. Jenže stovky tisíc Bělorusů v ulicích hlavního města Minsku dávají najevo, že oficiálním výsledkům nevěří, považují je za vylhané a přejí si, aby Lukašenko konečně odstoupil.

Běloruský prezident odmítá odejít. Odmítl také výzvu českého premiéra Andrerje Babiše (ANO), aby se v Bělorusku zopakovaly volby. Místo toho požádal o pomoc ruského prezidenta Putina a ten mu ji údajně přislíbil. Andrej Babiš se obává, že by se v Bělorusku mohl zopakovat československý rok 1968 a do země by mohly vtrhnout ruské tanky.

Komentátor Karel Svoboda na serveru Info.cz však tvrdí, že Putin by se v běloruském případě nejraději neangažoval a chtěl by, aby si Lukašenko doma vyřešil situaci sám.

Pro Putina je ideální, když se Alexandr Lukašenko udrží u moci na základě vlastních sil, popřípadě jen s lehkou výpomocí ze strany ‚dobrovolníků‘ z Ruska. Rusko nijak neutrpí prestiží, protože jen respektovalo vnitřní vývoj v Bělorusku. Navíc, neponese žádné náklady finanční, respektive žádné momentální nad rámec toho, čím už Lukašenka sponzoruje. Bonusem k tomu všemu bude ještě oslabený vládce sousední země. Lukašenko varováním, že ruská armáda pomůže, sice posílil atmosféru strachu, ale také přiznal, že si stoprocentně jistý loajalitou ze strany bezpečnostních sil není. Na druhou stranu, případné posily z Ruska není prakticky jak odlišit,“ napsal Svoboda.

Vůbec nejhorší je prý pro Putina nejistota, jak všechno dopadne, protože tato nejistota by mohla zasít některé otázky i do myslí samotných Rusů. Mohli by se začít ptát, zda i oni musí už 20 let poslouchat jediného vládce. Vladimir Putin je nejmocnější politickou figurou v Rusku od roku 1999 a může jí být až do poloviny třicátých let 21. století.

„Nejhorší variantou tak je, že protesty a také nejistota budou trvat po dlouhou dobu. Zatímco jakékoli vyústění situace má pro Putina komfortní řešení, protesty, drolení režimu a nejistota, jak věci dopadnou, může inspirovat protesty v samotném Rusku. Zjednodušeně, lidé mohou začít srovnávat. Bude tedy tlačit na Lukašenka, aby situaci nějak vyřešil. Upřímně, Putinovi na Lukašenkovi nijak nezáleží, jejich osobní vztahy jsou více než chladné. Pokud padne, ruský prezident nijak naříkat nebude, když ne, byznys pojede dál,“ uzavřel Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…