Expert na terorismus varuje: Turecko si letos nevydechne. Je v kleštích

01.01.2017 17:40

Server bulvárního německého deníku Bild přinesl vyjádření mezinárodního experta na terorismus Davise Lewina. Turci se podle jeho názoru musejí připravit na další krušný rok, po sérii teroristických útoků z roku 2017 odstartoval i rok 2017 v zemi půlměsíce strašlivým masakrem. Odborník vysvětluje, proč si Turci neodpočinou ani v příštích měsících.

Expert na terorismus varuje: Turecko si letos nevydechne. Je v kleštích
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Turecká vlajka, graffiti.

Istanbul zažil krvavou silvestrovskou noc. Do nočního klubu Reina vtrhl útočník, který postřílel 39 lidí. Podle německého deníku Bild se k činu zatím nikdo nepřihlásil, ale provedení útoku dává tušit, že za ním může stát nějaký člen či sympatizant teroristické organizace Islámský stát. Agresor totiž vtrhl do živého nočního klubu, kde se spolu setkávají muži a ženy a věnují se zábavě. To je něco, co členové zločinecké teroristické organizace odsuzují, neboť nenávidí představu, že se muži a ženy mohou společně bavit a volně užívat života, připomíná Bild.

Nelze sice vyloučit, že za útokem stáli radikální stoupenci Kurdské strany pracujících (PKK), ale ti se zaměřují spíše na turecké vládní instituce.

Celý článek v němčině naleznete zde.

Mezinárodní expert na terorismus Davis Lewin varuje, že silvestrovským potokem krve bohužel nic nekončí. Země půlměsíce si prý v následujících týdnech a měsících nevydechne.

„Turecko se ocitlo v kleštích. Musí bojovat s teroristy na dvou frontách. Na jedné straně PKK a na straně druhé ISIS. Situace se zhoršila, protože turecký prezident Recep Erdogan změnil svou politiku. Dříve ve své zemi islamisty dlouhá léta toleroval. A stál proti režimu v Sýrii Bašára Asada a proti Rusku. Teď s nimi vyjednává, a dokonce s nimi uzavřel příměří. Tím se stal terčem Islámského státu. Svým postupem v Sýrii eskalovalo úsilí PKK v Turecku. Prezident sice řekl, že bojuje proti teroristům v Sýrii, ale ve skutečnosti se snaží zabránit Kurdům, aby příliš zesílili. V obou případech to vede k nárůstu vražedných útoků v jeho vlastní zemi,“ popsal Erdoganovu současnou svízelnou situaci Lewin.

Za posledních 12 měsíců došlo v Istanbulu už ke třem útokům. Podle Lewina jde o symbolické útoky na ekonomické a kulturní centrum země, jejichž cílem je v maximální možné míře poškodit právě Erdogana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…