Experti už zvažují, jak by rozdělili obří ekozakázku

20.10.2011 13:38

Je velice pravděpodobné, že vláda nevybere vítěze obří ekozakázky, avizoval to už dopředu premiér Petr Nečas. Sanace proto budou muset pokračovat dosavadním tempem. Odborníci proto již nyní hledají kritéria, podle nichž by se ekozakázka rozdělila na několik menších.

Experti už zvažují, jak by rozdělili obří ekozakázku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Premiér Petr Nečas ve středu avizoval, že vláda nevybere vítěze obřího ekotendru. Proto už nyní odborníci zvažují kritéria, podle kterých by se velký tendr rozdělil na několik menších. "Jednou možností je rozdělit zakázky podle regionů, to s sebou ale nese problém nesymetričnosti, v jednotlivých krajích je míra znečištění různá," uvedl pro ČTK jeden z expertů, který si ale nepřál být jmenován.

Po regionech je dalším možným kritériem závažnost znečištění. Protože Nečas už dříve řekl, že podporuje spíše několik menších zakázek, experti musí nový systém pečlivě vybrat již nyní.

Související: Ekologická zakázka: Šokovaní ministři od projektu ustupují

"MŽP bude preferovat transparentní soutěže, tedy rozdělení původní zakázky do více balíčků, například podle regionálního členění. Prioritou MŽP je rychlé odstranění ekologických škod za adekvátní a férovou cenu, s důrazem na rychlost jejich likvidace podle míry rizika a znečištění," říká mluvčí ministerstva Michaela Jendeková.

Ministerstvo financí tvrdí, že stále běží dosavadní systém. "Zadávají se výběrové řízení na jednotlivé zakázky a realizují se podle akutnosti zásahu," uvedl mluvčí Ondřej Jakob. Podle něj by obří ekotendr vše zjednodušil a urychlil.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…