Experti v Respektu tepali Babiše. Vláda nic nepředvede, nečekejme zázraky. A uprchlické kvóty

18.07.2018 14:57

Časopis Respekt požádal několik osobností, aby zhodnotily programové prohlášení vlády, takhle to dopadlo.

Experti v Respektu tepali Babiše. Vláda nic nepředvede, nečekejme zázraky. A uprchlické kvóty
Foto: Hans Štembera
Popisek: A Andrej Babiš se neudržel...

Ekonom Pavel Sobíšek má za to, že současná vláda toho vlastně moc nepředvede. Babiš se bude snažit tvářit jako pravicový politik a odmítat zvyšování daní, ale sociální demokracie bude tlačit na růst výdajů. Tenhle koktejl bude fungovat jen do doby, dokud potrvá náš ekonomický růst. Tolik potřebných reforem se podle Sobíška od této vlády nedočkáme.

„Mediálně nejaktivněji bude vláda působit v oblasti migrace, protože to je téma, kterým může u veřejnosti bodovat při potřebě odvést pozornost od jiných, pro ni nepohodlných témat. Český hlas v Bruselu bude slyšet víc než v minulosti, aniž by ovšem přinášel konstruktivní návrhy. Případný pokles popularity vládních stran během volebního období bude řešit velkolepým rozdáváním všeho všem na úkor budoucích období,“ varoval Sobíšek.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar je podobně skeptický. Vláda si podle jeho názoru klade ambiciózní cíle, jenže nebude mít mnoho času k jejich naplnění. Vítěz voleb Andrej Babiš (ANO) sestavoval vládu takřka tři čtvrtě roku. A poslední rok opět pojede předvolební kampaň. Takže na splnění cílů má kabinet v podstatě jen dva roky. Svaz průmyslu prý oceňuje tlak české vlády na lepší ochranu vnějších hranic EU, díky které se spíše podaří ochránit svobody uvnitř EU. Špicara však mrzí, že se vláda nechystá přijmout euro.   

„Mrzí nás, že vláda odmítá nastartování procesu pro přípravu přijetí jednotné evropské měny, eura. Po Brexitu, vítězství prezidenta Macrona ve Francii a kancléřky Angely Merkelové v Německu je možné, že o budoucí podobě Evropské unie se bude rozhodovat především mezi zeměmi eurozóny. Kdyby se tak opravdu stalo, bylo by pro nás nesmírně nešťastné stát mimo a ztratit tak schopnost dostatečně ovlivnit budoucí podobu EU, které vděčíme za současnou prosperitu,“ uvedl Špicar.

Viceprezident svazu také doufá, že se vládě brzy podaří připravit vyrovnaný státní rozpočet a snad připraví i jasný vzor na zvyšování minimální mzdy v návaznosti na aktuální sílu ekonomiky.

Expert v oblasti vzdělání z neziskové organizace EDUin si posteskl nad tím, že stejně jako všechny předchozí vlády tvrdí i kabinet Andreje Babiše (ANO), že vzdělání je jeho prioritou. Jenže konkrétní cíle stanovené ve vládním prohlášení tomu nenapovídají. Vláda podle Feřtka nepřichází s ničím, co by pomohlo lépe provázat školství s trhem práce. Nepřichází ani s jinými důležitými kroky. Expert lituje toho, že vláda neřeší otázku, jak se vyrovnat s hrozícím úbytkem učitelů.

Výkonný ředitel Aspen Institute Central Europe a bývalý  diplomat Jiří Schneider má za to, že se nedočkáme zázraků ani v oblasti zahraniční politiky a obrany. „Soustředění na otázku uprchlických kvót, která byla passé už v době vzniku prohlášení, natožpak po evropském summitu, není dobrým výchozím bodem pro jednání o reformě EU,“ uvedl Schneider.

„Bez jasného postoje i k dalším otázkám, které dnes hýbou Evropou (Brexit, hrozící eskalace ochranářských opatření vůči USA) a o nichž není v prohlášení ani slovo, nemůže být česká vláda srozumitelným hráčem, který bude brán evropskými partnery vážně. Ve vztahu k USA bych očekával více než jednu větu vzhledem k předchozímu tvrzení, že „transatlantická vazba je nejdůležitější bezpečnostní, obchodní i hodnotovou vazbou pro Evropu i USA“. Také vyjádření týkající se vztahů s klíčovými státy (Ruskou federací nebo ČLR) jsou velmi obecná a stručná, vezmeme-li v úvahu, kolik prostoru se jim dostává v domácí politice a v médiích,“ pokračoval Schneider.

Za pozitivní považuje někdejší diplomat alespoň to, že se vláda zavazuje plnit své závazky v NATO.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …