Exportní banka má nedobytných pohledávek za deset miliard. Ředitel však věří, že se vše vyřeší

23.03.2014 17:35

Česká exportní banka má podle svého generálního ředitele Jiřího Klumpara problematické pohledávky v úhrnné výši šestnácti miliard korun. Z toho zhruba sedm miliard by banka mohla vymoci zpět. Zbývajících devět až deset miliard korun je zřejmě nevymahatelných.

Exportní banka má nedobytných pohledávek za deset miliard. Ředitel však věří, že se vše vyřeší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Jde celkově o 16 miliard pohledávek, které spravujeme ve speciálním režimu, tyto pohledávky jsou v bance převedeny do útvaru, který se nazývá Správa rizikových pohledávek,“ uvedl ředitel Klumpar v pořadu veřejnoprávní televize Otázky Václava Moravce, který citoval zpravodajský server Aktuálně.cz.

Devět až deset miliard korun z celkové částky je přitom prakticky nevymahatelných. „Budou velmi obtížně vymahatelné, a pokud tady něco vymůžeme, tak budu velmi mile překvapen,“ řekl generální ředitel banky.

Místopředseda představenstva exportní banky a náměstek generálního ředitele Michal Bakajsa minulý týden rezignoval. Generální ředitel věří, že by rezignace jeho náměstka mohla zlepšit vztahy s ČNB, která jeho odchod již delší dobu požadovala.

Generální ředitel má již nového kandidáta. „Představu mám, chtěl bych ji sdělit co nejdříve, takže počítám buďto do konce března nebo v průběhu dubna,“ naznačil dobu, kdy zveřejní jméno.

Generální ředitel se rovněž neobává odebrání bankovní licence. Řadu výtek ČNB prý banka již akceptovala a zapracovala na nápravě. Úkolem exportní banky je podpora našeho národního vývozu. Banka v současnosti má mezi svými dlužníky rozpůjčováno přes osmdesát miliard korun, z čehož téměř polovina připadá na vývoz do Ruska. Ministr státní pokladny Andrej Babiš chce, aby banku řídilo přímo ministerstvo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…