Exposlanci z kauzy Nagyová podají žalobu o náhradu škody

15.07.2014 11:00

Bývalý poslanec ODS Petr Tluchoř, jeden z aktérů v kauze Nagyová, podává dnes podle serveru Česká justice.cz u Obvodního soudu pro Prahu 2 žalobu o náhradu škody. Všichni tři exposlanci si v lednu podali žádost o odškodnění na Ministerstvo spravedlnosti, to však zatím nechalo uplynout lhůtu, ve které na žádosti mohlo reagovat. Exposlanci se proto musí obrátit na soud.

Exposlanci z kauzy Nagyová podají žalobu o náhradu škody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rebelové ODS v čele s poslancem Tluchořem

Žalobu o náhradu škody způsobené nesprávným úředním postupem podává dnes u Obvodního soudu pro Prahu 2 první z exposlanců z případu Nagyová a spol. Petr Tluchoř. Ve středu 16. července 2014 totiž vyprší šestiměsíční lhůta, ve které mohlo na jeho žádost o odškodnění zareagovat Ministerstvo spravedlnosti. Protože ministerstvo nechalo lhůtu marně uplynout, třem bývalým poslancům tak nezbývá, než se obrátit k soudu.

České justici to potvrdil advokát Petra Tluchoře Marek Nespala, který předpokládá, že postup bude u všech tří poslanců obdobný. Podle Marka Nespaly činí sečtená škoda u každého z exposlanců přibližně 4 miliony korun, struktura částky se prý liší případ od případu. „Jde o přímé náklady ve výši od půl milionu do jednoho milionu korun u každého z nich plus tři miliony činí u každého škoda nepřímá,“ uvedl advokát pro Českou justici.

Vrchní soud v Olomouci ještě nerozhodl o pokutách

Petr Tluchoř a Marek Šnajdr si podali žádost o odškodnění 16. ledna, lhůta jim tak končí ve středu 16. července. Ivanu Fuksovi o den později.

Nespala také dodal, že Vrchní soud v Olomouci ještě nerozhodl o pokutách, které exposlancům udělilo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci za odmítnutí výpovědi v případu Nagyová. Všichni tři se proti pokutám odvolali.

Šnajdr, Tluchoř i Fuksa strávili před rokem měsíc ve vazební věznici kvůli obvinění v kauze Nagyová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…