Exposlanec ČSSD Zgarba si potajmu přivydělával u ČD Cargo

25.09.2013 15:15

Bývalý poslanec Petr Zgarba, který je nyní třetí na kandidátce ČSSD na Vysočině, si zajistil lukrativní místo poradce ve státní firmě ČD Cargo. Upozorňuje na to server Lidovky.cz.

Exposlanec ČSSD Zgarba si potajmu přivydělával u ČD Cargo
Foto: red
Popisek: ČD Cargo

Zgarbu lidé před třemi lety na Vyšočině vykroužkovali. Bývalý ministr zemědělství se ale zajistil. Radí státnímu železničnímu přepravci ČD Cargo. Mandátní smlouva mu zaručovala paušální odměnu 35 tisíc korun měsíčně minimálně na dobu jednoho roku a půl.

Za vypracování projektů a další poradenství dostal celkem více než půl milionu korun

Fond Otakara Motejla získal smlouvu, podle které měl exposlanec „vypracovat projekt podpory železničních vleček za účelem navýšení přepravních objemů dřeva a zemědělských komodit“ a udělat ještě studii o vývoji trhu dřeva a zemědělských komodit v Česku a v Evropě. Měl také získávat nové zákazníky, provádět průzkum trhu v nákladní dopravě a sledovat situaci na přepravních trzích.

Smlouva vynesla Zgarbovi více než půl milionu korun. O angažmá exposlance se dosud nevědělo, on sám tvrdil, že se po vykroužkování věnoval pouze svému hospodářství, kde chová prasata a zhruba dvě stovky býků. Zároveň tvrdil, že mu poslanecký plat nechybí.

Lidé Zgarbu už jednou vykroužkovali kvůli jeho aférám na Ministerstvu zemědělství

ČSSD Zgarbu nasadila v předčasných volbách na třetí místo v kandidátce na Vysočině. A to i přes jeho dřívější aféry, které mu zřejmě vykroužkování vynesly.

Zgarba působil jako ministr zemědělství, ale musel odejít kvůli aféře Pozemkového fondu, který umožnil spekulantům získat v okolí Prahy a na dalších místech v Česku lukrativní pozemky. Už předtím Zgarba vysvětloval, jak sám přišel k pozemkům od fondu, kde pracovala i jeho manželka.

Na uzavřeném kontraktu není nic špatného, tvrdí Zgarba

Na svém přivýdělku Zgarba nevidí nic závadného. "Po více než roce od skončení poslaneckého mandátu jsem začal poskytovat poradenské služby managementu ČD Cargo podle jeho zadání za zcela standardních podmínek. Tato smlouva byla řádně ukončena v souvislosti s mým nástupem do Poslanecké sněmovny (nahradil Františka Bublana, který se stal senátorem). Osobně nevidím nic špatného na uzavřeném kontraktu," reagoval ve středu exposlanec Zgarba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

5:00 „Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Atentát na slovenského premiéra. Šokující zpráva! Média podsouvají…