Expremiér se dívá za koronavirovou éru. Na toto by se měla vláda připravit

28.03.2020 12:35

Koronavir mění naše životy. Expremiér Jiří Paroubek uvažuje, co zřejmě přijde po koronavirové krizi. Bude to znamenat ránu pro ekonomiku po celém světě. Krize však nabízí i řadu příležitostí, jak změnit věci k lepšímu. Vláda už by si měla vytvořit svůj poradní orgán pro stanovení strategie postupu a cílů, aby rychle nastartovala české hospodářství.

Expremiér se dívá za koronavirovou éru. Na toto by se měla vláda připravit
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Až krize odezní, státy budou muset sáhnout po deficitním hospodaření. „A to ty státy (Německo, Nizozemí, Švédsko atd.), které v posledních letech uzavíraly hospodaření státního rozpočtu s přebytkem. To není pochopitelně žádná tragédie, protože ‚kola ekonomiky se musí točit‘. Tedy firmy musejí mít zakázky, lidé musejí mít práci, život zkrátka musí pokračovat,“ připomíná Paroubek.
 
Vlády klíčových západoevropských zemí si uvědomují závažnost celé situace. Možná dokonce, soudě podle objemů peněz, které v této souvislosti nyní chtějí vrhnout do oběhu, situaci poněkud přeceňují, všímá si někdejší premiér.
 
Pokud jde o Spolkovou republiku Německo, to je samozřejmě stát, jehož vývoj v ekonomice, ale i v politické oblasti, nás musí silně zajímat. Zhruba třetina českého zahraničního obchodu je právě s Německem. Pokud Německo zaznamená závažný pokles HDP, bude to znamenat vážný dopad pochopitelně také na českou ekonomiku, předpokládá Paroubek.

 
Předstihové indikátory, které ukazují, jak na tom asi německá ekonomika bude, se vyvíjejí v Německu velmi nepříznivě. „Předstihové indikátory Německa tak míří k číslům, která byla před jedenácti lety, v době hluboké recese roku 2009. Ti, kdo dělají v německých a v evropských (v rámci eurozóny) firmách nákupy, vidí věci velmi skepticky,“ doplnil.
 
Německo vrhá do oběhu, tedy na boj proti krizi v souvislosti s koronavirem, ohromných 750 mld. eur. Což znamená 20 % německého HDP. „Němečtí ekonomové se nyní jen přou, kolik vlastně ten pokles hospodářství ve II. čtvrtletí bude. Jejich odhady se pohybují mezi 5 až 20 procenty,“ přiblížil Paroubek.
 
Česká vláda by, podle něj, měla přejít od řešení současné operativy v souvislosti s šířením koronavirové pandemie a s řešením jejích bezprostředních dopadů – k řešení koncepčních otázek. „Je to ovšem velmi obtížné, ba skoro nemožné. Vláda by si měla vytvořit pro tento účel svůj poradní orgán pro stanovení strategie postupu a cílů. Základní otázkou je, jak obnovit po koronavirové krizi funkčnost českého hospodářství a jak je restrukturalizovat.“
 
Paroubek má za to, že krize je současně příležitostí k tomu, aby mohly být provedeny některé významné změny v hospodářství. Je i příležitostí k tomu, jak například podpořit rozvoj lokální ekonomiky v regionech a místech tak, aby česká ekonomika byla více soběstačná a nebyla tolik závislá na dovozech. „Mám na mysli zejména potravinářské zboží a zemědělskou produkci. Ale nejen je. Doba si vyžaduje ‚stavbu hladové zdi‘, tak jako za císaře Karla IV,“ upřesnil.
 

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
 

Anketa

Vadí vám vládní nařízení, ať lidé během karantény nejezdí na chaty a chalupy?

9%
91%
hlasovalo: 25930 lidí
Vláda by měla rozhodnout o urychlení výstavby dálniční sítě a dokončení jejího základního skeletu během příštích dvou až tří let. „To by vyžadovalo vynaložit v krátké době několika málo let částku někde mezi 200-300 mld. Kč. Samozřejmě, že jíž samotná výstavba by mohla být stimulem pro rozvoj českého stavebnictví i průmyslu,“ dodává Paroubek s tím, že může být ovšem také vehiklem pro rozvoj celé řady dosud zanedbávaných oblastí republiky. 
 
Stejně silně by se vláda měla zabývat rozvojem komunální bytové výstavby v gesci obcí, prostřednictvím neziskových bytových společností. Výstavba deseti tisíc komunálních bytů ročně není nedosažitelná v průběhu poměrně krátké doby a přinesla by práci celé řadě regionálních stavebních firem.
 
Jde o řešení celé řady dalších otázek. Například, jak povzbudit český výzkum a jeho propojení s praxí. Současná krize podle Paroubka ukazuje, že některé technologie bychom měli být v budoucnu schopni zvládnout sami a zajistit produkci potřebných výrobků (respirátory, ale také plicní ventilátory apod.).
 
„Prostě vláda se již musí připravit na to, co udělá, aby rychle nastartovala české hospodářství a aby zajistila hospodářský růst, obnovení prosperity firem a růst životní úrovně občanů okamžikem ukončení pandemie,“ uzavírá svůj komentář.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…