Exprimátor Svoboda popřel, že nebude obhajovat křeslo šéfa pražské ODS

12.11.2013 13:28

V pražské ODS se šíří informace, že exprimátor a čerstvě zvolený poslanec Bohuslav Svoboda nebude chtít obhajovat svůj post předsedy ODS Praha. Svoboda tuto informaci ale dementoval.

Exprimátor Svoboda popřel, že nebude obhajovat křeslo šéfa pražské ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprimátor Prahy Bohuslav Svoboda

Pro rozhodnutí nekandidovat má mít dle těchto zpráv dva hlavní důvody: obvinění, respektive obžaloba, v kauze Opencard, a špatný volební výsledek.

Svoboda informaci nekomentoval

„Říká se, že Svoboda má strach kandidovat kvůli tomu, že se obává, že nebude zvolen kvůli špatnému výsledku ve volbách a obvinění či případné obžalobě v kauze Opencard. Pokud by to tak bylo, tedy nevyžene kmotry, jak měl na billboardech, ale kmotři vyženou jeho,“ řekl redakci zdroj z pražské ODS.

ParlamentníListy.cz požádaly Bohuslava Svobodu, aby tuto informaci okomentoval. „Tato informace je naprostý nesmysl," odpověděl ParlamentnímListům.cz Svoboda.

Vzdá se imunity. Kandidaturu v komunálních volbách si rozmyslí

V rozhovoru pro Aktuálně.cz ke svému možnému obžalování řekl: „Já se v případě obžaloby imunity vzdám. K soudu půjdu strašně rád. Aby byl zažalován někdo, kdo s tím projektem nezačal, nenasmlouval to a smlouvy nevytvořil, mi připadá neuvěřitelné.“

Odpověděl i na otázku, zda by chtěl kandidovat jako lídr v komunálních volbách: „Záleží na tom, jaký bude další vývoj. Nemám potřebu získat další řetěz. Nejsem žádný spasitel, nejsem Kristus, ale dal jsem si za úkol, že ODS pomůžu. Moje kandidatura by tedy musela být pro ODS prospěšná. Takže pokud bude potřeba, abych vedl kandidátku, abych kandidoval, nebo naopak nekandidoval, tak to udělám.“

Bém: Svoboda je trapný a směšný

Propadák ODS ve volbách komentoval již exprimátor Prahy a bývalý předseda pražské ODS Pavel Bém.

„Obzvlášť zdrcující je výprask v hlavním městě. V tradiční baště ODS je 12 procent volebního zisku a čtvrté místo na pásce ostudné. K tomu si dovolím konstatovat dvě důležité věci: Odmítám interpretaci, podle které jsou současní představitelé vedení pražské ODS nevinní, stateční a schopní, ale těžce krvácejí z ran, které jim zasadili tzv. kmotři, karty a tunely. Ještě před třemi lety se v Praze pracovalo, stavělo, budovalo a myslelo na budoucnost české metropole. V ODS se diskutovalo, spolupracovalo a hájily se společné, pravicové zájmy. Nevylučovalo se za jiný názor, nerušila se nepohodlná místní či oblastní sdružení, neházela se špína na ostatní jen proto, aby nebyla vidět vlastní bezpohlavnost a nekompetentnost,“ uvedl Bém.

Bém připomněl, že když v roce 2010 získala v Praze TOP 09 27,27 procent, o necelá tři procenta více než ODS (přestože obě strany získaly stejný počet osmi poslaneckých mandátů), ještě tentýž den jako někdejší předseda pražské ODS rezignoval na tuto funkci a vyvodil tedy z volebního výsledku politickou odpovědnost.

„Neodvolával jsem se na moje vlastní volební preference, protože politickou odpovědností předsedy politické strany či regionu musí být celkový volební výsledek. Mé rozhodnutí bylo logické, protože o čtyři roky dříve v parlamentních volbách v roce 2006 získala ODS v Praze pod mým vedením rekordních 14 poslaneckých mandátů a ve světle tohoto historického úspěchu bylo 8 mandátů v roce 2010 skutečně málo. Žasnu nad tím, jak o tři roky později může považovat můj nástupce dvanácti procentní výsledek ODS v Praze a ostudné čtvrté místo za úspěch. A odvolává se na vlastní preferenční hlasy. To už není pouze alibistické, ale také trapné a směšné. Je to vlastně poprava ODS v přímém přenosu,“ zkritizoval Svobodu Bém.

Rozhodne se 21. listopadu

Hlavní příčiny volebního debaklu jsou podle Svobody „nepochopitelná policejní akce, která smetla námi vedenou vládu, levicový prezident opilý svou mocí, zrádci v našich řadách, ale i mediální blokáda způsobená tím, že dva důležité deníky ovládá předseda naší konkurenční strany“.

Uznává, že výsledek ODS v Praze je oproti minulým volbám špatný, neopominul však připomenout, že výsledek v hlavním městě byl nejlepší v celé republice - o čtyři procentní body vyšší než celkový výsledek. 

Volební regionální sněm pražské ODS je svolán na čtvrtek 21. listopadu, koncem listopadu současné regionální radě končí mandát. Nejvážnějšími kandidáty na předsedu jsou podle ČTK údajně Svoboda a místopředseda ODS Tomáš Chalupa. Mluví se také o současném místopředsedovi Zdeňkovi Zajíčkovi nebo o zvolení zcela nového vedení, které by pokračovalo ve směru nastaveném současným předsednictvem. Delegáti na sněmu budou zároveň rozhodovat o nominacích na celostranického předsedu. Nejvíce se mluví o kandidatuře Miroslavy Němcové, Jiřího Pospíšila a Petra Fialy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…