Exšéf dopravní policie měl pomoci i Dlouhému. Dnes se rozhodne o jeho trestu

11.01.2013 6:46

Bývalý ředitel budějovické dopravní policie Václav Vališ a úředníci tamního městského úřadu Dana Martincová a František Rychlík se dnes u soudu dozvědí své tresty. Všichni tři jsou obžalovaní z ovlivňování řízení při dopravních přestupcích.

Exšéf dopravní policie měl pomoci i Dlouhému. Dnes se rozhodne o jeho trestu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Silnice, ilustrační foto

Stalo se tak údajně mimo jiné i v případech vlivného člena ODS Pavla Dlouhého. Rychlík s Martincovou na píseckém úřadě podle obžaloby nestandardně řešili některé přestupky. Například vlivný člen ODS a současný místostarosta Hluboké nad Vltavou Pavel Dlouhý údajně v září 2010 překročil na Písecku rychlost mimo obec o více než 50 kilometrů. Dopravní přestupek byl promlčen, protože jej úřady řešily déle než rok. Dlouhý před časem u soudu novinářům řekl, že pokud povolenou rychlost překročil, tak jen nepatrně. Nemyslí si, že se něčím provinil.

Podle obžaloby ale Vališ a dva úředníci píseckého městského úřadu případ ovlivnili a podíleli se na jeho promlčení. Vališ podle obžaloby postupoval nestandardně i u jiného případu. V listopadu 2009 prý zasahoval u nehody šéfa několika společností Miroslava Dvořáka, i když nebyl v tu dobu ve službě. Známý jihočeský podnikatel před časem u soudu popřel, že by tehdejšího ředitele dopravní policie ke své nehodě volal. U havárie prý ale zastavil i náměstek ředitele jihočeských hasičů Zdeněk Kala.

Ani jeden nebyl ve službě

Ani on v tu dobu nebyl ve službě. Vališ i Kala u soudu tvrdili, že u dopravních nehod zastavují pokaždé, protože jsou na to ze zaměstnání zvyklí. Krátce po havárii Dvořák místo opustil a odjel domů. Až tam za ním prý přijeli policisté i Vališ a Kala, aby podnikatel podstoupil dechovou zkoušku na alkohol. Podle výsledku byla negativní. Přístroj na zjištění alkoholu mu údajně dával Vališ.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …