Exsenátor Kroupa: Neplýtvat, uskrovnit se, šetřit. Budete se muset naučit

18.04.2022 12:22

Filozof, vysokoškolský pedagog a někdejší senátor Daniel Kroupa všem Čechům, Moravanům a Slezanům připomněl, že jsou ve válce. Ve válce, kterou na Ukrajině rozpoutalo Rusko. Na české ženy a děti sice nedopadají ruské rakety, v čemž máme mnohem víc štěstí než děti ukrajinské, ale dopadá na ně drahota. Jak jí čelit? Kroupa nabídl možnou cestu.

Exsenátor Kroupa: Neplýtvat, uskrovnit se, šetřit. Budete se muset naučit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Kroupa, spolutvůrce českého volebního systému

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí
Expremiér Vladimír Špidla v nedělní Partii na CNN Prima NEWS připomněl, že válka je ta nejhorší činnost, které se může člověk věnovat, a i když skončí samotné boje, válčící státy i jejich sousedé se z této strašlivé činnosti vzpamatovávají ještě několik let.

Tentokrát válku rozpoutalo Rusko a Špidla před kamerami všechny varoval, že kvůli běsnění válečného zločince Vladimira Putina těžké časy dolehnou i na nás, i když přímo na české ženy a děti ruské rakety nedopadají. V tom máme mnohem víc štěstí než Ukrajinci.

V podobném duchu se vyjádřil také filozof a vysokoškolský pedagog, někdejší senátor Daniel Kroupa.   

„Jsme ve válce. Již delší dobu. Jenže teď ji Rusko rozpoutalo na Ukrajině v té nejbrutálnější podobě. Na Ukrajině umírají lidé. U nás se to projevuje drahotou. A ta drahota bude nějakou dobu trvat, protože vyhlídky na mír jsou méně pravděpodobné,“ varoval Kroupa ve vyjádření pro server Seznam Zprávy.

„V této válce si stále více západních zemí uvědomilo, že Putinův režim se pořád více podobá režimu fašistickému a že mír s ním není možný,“ pokračoval Kroupa.

Konstatoval, že částečně za růst inflace nesou odpovědnost také vlády jednotlivých zemí, neboť nedokázaly ovlivnit nárůst cen bydlení. „Ale ve všem ostatním za to může Putin a jeho režim, protože na válku se připravoval tím, že přiškrtili energie, a tím zvýšili jejich cenu, čímž zdražilo všechno,“ shrnul situaci Kroupa.

Majetnější Češi se teď podle něj budou muset uskromnit. A chudším se musí dostat pomoci. „Ti nejbohatší budou muset přestat plýtvat. Ti střední se budou muset uskrovnit a naučit se šetřit. A ti chudí, ti si nepomohou sami. Těm budeme muset pomoci my,“ prohlásil a dodal, že je hrdý na to, jak Češi dokázali pomáhat po tornádu na Moravě a nyní pomáhají Ukrajincům a ukrajinské armádě.

„To, co nám pomůže nejvíce, ovšem je, když se vzájemná pomoc stane naším životním stylem. Pak se vyrovnáme se vším,“ uzavřel Kroupa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…