Exulant dalajláma prováděl v Česku separatistickou činnost. Čínská ambasáda vydala prohlášení, proč jí tato návštěva tak irituje

21.10.2016 10:59

Dalajláma v Česku prováděl protičínskou separatistickou činnost. Uvádí se to v prohlášení, které ve čtvrtek zveřejnila na svých stránkách čínská ambasáda. Upozornil na to web Českého rozhlasu.

Exulant dalajláma prováděl v Česku separatistickou činnost. Čínská ambasáda vydala prohlášení, proč jí tato návštěva tak irituje
Foto: archív autora
Popisek: Čína, ilustrace

„Čínská strana v reakci na tuto skutečnost (návštěvu dalajlámy) vyjádřila silnou nespokojenost a důrazný nesouhlas. Náš postoj je konzistentní a jasný. Dalajláma je politický exulant, který se v zahraničí pod maskou náboženství dlouhodobě věnuje protičínským separatistickým aktivitám,“ cituje web z prohlášení, které se objevilo na stránkách Velvyslanectví Čínské lidové republiky v Praze.

Celý text je ZDE

Prohlášení je složené z citací mluvčí čínského ministerstva zahraničí a zmiňuje, že se Čína důrazně staví proti tomu, aby úřední osoby kterékoliv země s dalajlámou komunikovaly.

Na konci tiskového prohlášení velvyslanectví připomíná nynější rozvoj vztahů mezi Čínou a Českem.

„Doufáme, že celá česká strana bude skutečně respektovat klíčové zájmy a hlavní obavy Číny a chránit zdravý a stabilní rozvoj vztahů mezi oběma zeměmi,“ uvádí se v prohlášení.

Dalajláma se v Praze účastnil mezinárodní konference Forum 2000. Při této příležitosti se s ním setkali někteří z předních českých politiků, například ministři Daniel Herman, Pavel Bělobrádek a Jiří Dienstbier.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…