FOTO Bojiště Hamburk. Podívejte se, co se děje vedle summitu G20

07.07.2017 23:57

Betonové cihly, dlažební kostky a nože létaly vzduchem, zranění otírali krev, kolem hořící auta a všude dým. Pokud se včera změnil Hamburk v ohnivé peklo, pak dnes přišel „den zúčtování“. Na první den summitu G20 byli radikálové dobře připravení. Policie reagovala slzným plynem, vodními děly a přivoláváním dalších posil. Po dni plném potyček uspořádali demonstrující happening a zítra se chystají opět do ulic.

FOTO Bojiště Hamburk. Podívejte se, co se děje vedle summitu G20
Foto: Vít Hassan
Popisek: První den summitu G20 v Hamburku. Potyčky s policií gradují

Zatímco na summitu G20 debatovaly elity o otázkách boje s terorismem nebo globální ochraně klimatu, ulice města se proměnily takřka ve válečnou zónu. Dnes (pátek) odpoledne a večer nabraly protesty ještě větší razanci než den před summitem. Radikálové se soustředili na prostor kolem Labské filharmonie, která se připravovala na setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Celou dnešní vřavu sledoval fotoreportér ParlamentníchListů.cz, jenž popisoval nejprve blokádu demonstrantů, kteří sice překročili modrou zónu, ale evidentně nevypadali, že by se chtěli pustit do potyčky a vyvolávat konflikt. Těžkooděnci proti nim ale zasahovali obušky, aby je vytlačili z modrých zón, které překročili. Ve chvíli, kdy to vypadalo, že se situace uklidňuje, se najednou od nádraží vyrojilo nejtvrdší jádro asi dvou tisícovek příznivců Antify. Pak už bylo jasné, že jde do tuhého. „Metali láhve, kobercové nože, betonové cihly, dlažební kostky. Policisté nasadili vodní děla. Je to tady jako ve válce. Stavějí tu barikády z vytrhaných dopravních značek, krabic, berou, co se dá. Pak barikády zapalují. Hází vším, co mají. To je kanonáda z flašek! Střely, které měly v sobě slzný plyn, jsou přitavené k asfaltu na zemi,“ popisoval.

Dav demonstrantů byl těžkooděnci rozehnán asi po hodinovém boji, kdy levicoví radikálové po těžkooděncích bez přestání metali lahve, dlažební kostky a dýmovnice. Těžkooděnci na radikály nasadili několik vodních děl a stříleli po nich hlinikové náboje se slzným plynem, které byly tak horké, že na zemi roztavily asfalt a přilepily se k němu. Teprve pak se postupně nejtvrdší jádro radikálů začalo tříštit.

V centru města budou muset sčítat škody. Na hlavním bulváru ještě v těchto chvílích hoří koše, jsou vidět rozbité výlohy a zničené bankomaty. V těchto hodinách byl pak ve čtvrti St. Pauli na bulváru Reeperbahn uspořádán happening, který je ostře sledován policií. Na místě jsou těžkooděnci. Protesty ovšem budou v dalších dnech pokračovat.

Kvůli summitu lídrů zemí skupiny G20 byla vytyčena zóna v rozsahu 38 kilometrů čtverečních kolem jednacího sálu, v níž je přísně zakázáno pořádat jakákoli shromáždění a demonstrace. Levicoví radikálové však dávají najevo, že si z tohoto nařízení nic nedělají a v tzv. modré bezpečnostní zóně se i navzdory tomuto nařízení scházejí. Zátarasy stavěné anarchisty najdeme po celém Hamburku. Protestní akce, podle vyjádření místních obyvatel, zdržely i amerického prezidenta Donalda Trumpa, který musel objíždět město a najít si jinou cestu k jednacímu sálu, než měl původně v plánu.

Summit státníků nejbohatších ekonomik světa svolala německá kancléřka Angela Merkelová. V rámci summitu se také poprvé sešli ruský prezident Vladimir Putin a americká hlava státu Donald Trump.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Hassan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…