FOTO „Féroví, slušní, ale důrazní”. Mapovali jsme policejní kontroly a padlo: konečně máme naději

02.03.2021 20:29

Policisté již druhý den po celé zemi na hranicích okresů prováděli kontroly, zda lidé vyjíždějí ze svých domovů dle podmínek, které koncem minulého týdne zavedla vláda. Jakkoli se objevilo několik případů, kdy lidé opatření kritizovali, policisté prý mají z velké části pozitivní zkušenosti. Řada občanů jim rozumí.

FOTO „Féroví, slušní, ale důrazní”. Mapovali jsme policejní kontroly a padlo: konečně máme naději
Foto: Redakce PL
Popisek: Policejní kontroly na D1 na trase Vyškov - Kroměříž

Naše země se od pondělního rána ocitla pod dosud nejtvrdšími opatřeními v boji s nemocí covid-19. Důvod byl ze strany vlády jasný, nefunkčnost stávajících nařízení projevující se stále rostoucími počty nakažených. To rovněž vede k tomu, že v řadě nemocnic začaly reálně docházet kapacity. V krizovém stavu se ocitl například Pardubický kraj.

Vláda proto omezila pohyb občanů mezi jednotlivými okresy s tím, že překračování těchto hranic je možné v několika málo výjimkách. Buď cesty do práce, pokud lidé nemohou zůstat na home office, cesty k lékaři, na úřad či jiné a neodkladné záležitosti. Vždy je třeba důvod cesty umět prokázat. 

Anketa

Nechali byste si píchnout vakcínu Sputnik V? (Ptáme se od 2.3.2021)

88%
12%
hlasovalo: 30340 lidí

Kompletní výčet výjimek i opatření zveřejnilo na svém webu Ministerstvo vnitra vedené šéfem ČSSD Janem Hamáčkem, které zároveň připravilo potřebné vzory formulářů, potvrzení od zaměstnavatelů či čestných prohlášení (vše naleznete ZDE).

Naše redakce absolvovala na cestách po Moravě více než 300 kilometrů a kontroly byly prakticky na všech okresních hranicích. Policie ČR tedy byla schopna zadání vlády naplnit a zrealizovat. 

Při četných rozhovorech s policisty jsme opakovaně slyšeli, že řada občanů jejich nasazení oceňuje a příslušníci bezpečnostních složek se většinou nesetkávájí s negativními reakcemi řidičů. 

“Většinou slyšíme, že nám lidi rozumí a za druhé jsou rádi, že přišlo opatření, které by konečně mohlo zafungovat a dostat zemi z nejhoršího. Část lidí věří, že ty různé popírače a věčné porušovatele nařízení vlády tohle už přinutí zůstat následující tři týdny doma, pokud to jen trochu jde a pomoci zbytku země covid porazit a hlavně ulevit našim nemocnicím a zdravotníkům,” zaslechli jsme od policistů při naší kontrolní jízdě po moravských silnicích a dálnicích. 

Silnice Holešov - Frýšták

D1 u Vyškova

D1, Měřovice na Hané

R 48 mezi Starým Jičínem a Bělotínem

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…